Henny Garstenveld toont een aantal foto’s uit zijn collectie. Foto: Theo Huijskes
Henny Garstenveld toont een aantal foto’s uit zijn collectie. Foto: Theo Huijskes

Expositie plaatselijke
middenstand in Stadsboerderij

Kris kras door voormalig ondernemend Groenlo

Door Theo Huijskes

GROENLO - In Stadsboerderij Grolle in Groenlo is de komende maanden een expositie te bewonderen, die met name menig Grollenaar zal aanspreken. Onder het motto 'Grolse Middenstand en Kleinbedrijven in vervlogen tijden' zijn er tientallen foto's te zien van middenstandszaken c.q. winkels uit vroegere jaren, in dit geval jaren halverwege de vorige eeuw. Een expositie waarop het vrijwilligersteam van de Stadsboerderij nu al bijzonder trots is. "Deze expositie wordt een feest van herkenning voor Grollenaren en zeker ook voor oud-Grollenaren," vertelt beheerder Henny Garstenveld.

Samen met vrijwilliger John Jansen geniet geboren en getogen Grollenaar Henny Garstenveld met volle teugen van het succes van de Stadsboerderij. "Het is weliswaar eind september, begin oktober, maar het seizoen houdt voor deze bezienswaardigheid nooit op. Let wel, de belangstellenden die hier komen, doen dat niet alleen vanwege de op dat moment aanwezige expositie, maar ook om hetzij alleen of hetzij in combinatie met een expositie de Stadsboerderij te bezichtigen. Dat het een en ander niet alleen in het zomerseizoen plaatsvindt, wordt wel bewezen door het gegeven dat wij nu reeds reserveringen hebben voor de maanden november en december." John Jansen vult aan: "Ze komen, meestal in groepsverband, uit alle hoeken van de Achterhoek en Twente. Soms ook van ver daarbuiten, zoals onlangs een studentengroep uit Utrecht. Vergeet niet dat de nog steeds groeiende belangstelling het gevolg ia van de mond-tot-mondreclame. Bovendien is het een mooi cultureel item in het programma van kleine vrienden-, soos-, en andere groepen, die een dagje op stap zijn."

Kruideniers, bakkers en slagers
Henny Garstenveld laat met gepaste trots reeds een selectie van de circa 150 foto's zien, die sedert 1 oktober en dat tot medio december zijn te bewonderen. Prachtige zwart-wit foto's van oude winkels, in voorbije jaren een groot begrip in menig Grols huisgezin. Het gaat bij deze expositie om bakkers, slagers, kruideniers, groenteboeren, kolenhandelaren, kappers en ga zo maar door. Garstenveld zelf heeft veel op met de foto's van de voormalige Grolse horeca, waarbij de locatie De Pelikaan in de Nieuwestraat hem in het bijzonder aanspreekt.
Maar er zijn ook foto's te zien van onder andere de bijzondere winkel en etalage van Willem Buve in de Beltrumsestraat. Aanvankelijk had Willem Buve alleen een bakkerij. In een later stadium later werd het een snoepwinkel, waar in de vorige eeuw kinderen hun ogen uitkeken naar al het snoepgoed in de etalage. Ook de foto's van kapsalon Jan Doppen aan de Goudsmidstraat, waar menig Grollenaar zich op de zaterdag in de rij voegde voor het scheren en knippen, spreken tot ieders verbeelding. Om het verder nog maar niet te hebben over kruidenier Zijlstra in de Goudsmidstraat, groenteboer Legro in de Kevelderstraat, sigarenmagazijn Wiegerink-Arink in de Goudsmidstraat en buurman slagerij Kampshof.
Al met al mag de expositie worden aangemerkt als een wandeling kris kras door Groenlo in vroegere jaren. De tentoonstelling zal bij velen de nodige herinneringen oproepen. In het verlengde daarvan zal het ook voor (groot)ouders van (klein)kinderen leuk zijn om deze mogelijkheid aan te grijpen om hun kroost te vertellen waar men vroeger de boodschappen deed. Overigens zijn er naast foto's van winkels ook kiekjes te zien van onder andere het lompenpakhuis Fiering, later Okken, kolenboeren Rouwmaat en Kolkman en breierij Hollandia in de Oranjestraat. Verder is het totaal geïllustreerd met oude briefhoofden, facturen, bedrijfslogo's en dergelijke.
De fotocollectie van Henny Garstenveld bevat zoveel materiaal, dat er in 2017 een vervolg komt op deze expositie. De Stadsboerderij Grolle is in de maand oktober geopend van 10.30 uur tot 16.30 uur. In november en december zijn de openingstijden van 13.00 uur tot 16.30 uur. Het adres is Notenboomstraat 15 in Groenlo.


www.stadsboerderijgrolle.nl