Ontvangst bij de blauwe schuur; een avondje Gaon kan beginnen.
Ontvangst bij de blauwe schuur; een avondje Gaon kan beginnen. Foto: Alice Rouwhorst

Gaon etten bij Wijngoed 'de Hennepe'

Aalten - Het was weer een mooie avond Gaon etten. Het Achterhoekse pop-up streekrestaurant was afgelopen vrijdag te gast bij Hans en Jannie ter Haar van Wijngoed 'de Hennepe' aan de Romienendiek net buiten het dorp. Aan de rand van de veertig rijen strak in het gelid staande wijnstokken verrees een lange tent met daaronder een even lange tafel met wit linnen en voor Gaongangers de welbekende geblokte servet.

Door Alice Rouwhorst

In 2004 zijn Hans en Jannie begonnen met de wijnbouw op eeuwenoude esgronden die deel uitmaken van hun boerderij. Als één van de verenigde Achterhoekse wijngaarden telen de echtelieden vijf soorten druiven op een zo natuurlijk mogelijke wijze en oogsten ze ze met veel zorg en verwerken ze tot Achterhoekse wijn. Het is met name de grote hobby van Hans, die naast zijn beroep als wijnbouwer, 'gewoon' een veertig-urige werkweek in loondienst heeft. Hij vertelt enthousiast over zijn gaard en hoe het allemaal is ontstaan en geworden is tot wat het nu is. Lyrisch is hij ook over de prachtige nazomer. Deze zorgt namelijk voor een uniek hoog suikergehalte in de druif, dat de wijn straks ten goede komt. Ook Jannie draagt haar steen(tje) bij. Zij werkt de ochtend buiten de deur en is 'smiddags thuis om klanten die de winkel en het wijnterras bezoeken te helpen. Ook al is het soms druk, ze genieten er allebei enorm van en zijn trots op wat er nu staat. Groter worden willen ze niet, want dan wordt het te veel werk.

Blauwe schuur

De ontvangst met Achterhoekse brut of Hackfortbier van de Biertafel, onder muzikale begeleiding van GeweldiGenoten, was nabij het karakteristieke blauwe schuurtje op het erf. De gastheer vertelt dat deze kleur is ontstaan uit een bepaalde zuinigheid. Voor het behoud van de schuur moest er natuurlijk verf op, maar zijn (groot)ouders wilden daar geen kapitalen aan uitgeven. Dus werden bij de plaatselijk schilder vele restanten verf bij elkaar gegooid en één pot blauwe verf werd er door heen gemengd. Dit zorgde voor de specifieke kleur. En dat hebben ze zo maar gelaten. Graag wil hij de schuur opknappen en omtoveren tot de wijnproeverij, die nu nog aan het huis is.

Aan tafel!

De tachtig gasten begeven zich, na een korte uitleg over de gang van zaken tussen de gangen door, naar de dis. Inmiddels is de zon achter de horizon verdwenen en voelt het frisser aan, zeker zo in het grasland. Gelukkig staan aan de ene kant van de lange tafel een aantal gasbranders, die zorgen voor een heerlijke warmte. Aan de andere kant van de tafel zorgen de wijnstokken nog vol met druiventrossen van de Mertzling, voor enige beschutting. Het menu is gemaakt met ingrediënten van leveranciers uit de omgeving. De keukenbrigade onder leiding van Jürgen Korthout en Rene Klein heeft er een smakelijke amuse, voor-, hoofd- en nagerecht van gemaakt.

Tussen de gangen door speelden Simone Ewouds, Danny Koning, Robin Breukers en Robert Ritmeester van GeweldiGenoten heerlijke muziek, terwijl de gasten gezellig verder praten rond de vuurkorf.

Na afloop kreeg elke gast een goed gevulde met-nem-toete uitgereikt met daarin onder andere een prei van de groenteleverancier, een koek van de plaatselijke bakker, brochures over de Achterhoek en Wijngoed 'de Hennepe'. De Verenigde Achterhoekse wijnbouwer hadden een mooie houten houder voor een wijnfles in het zakje gedaan.

Wild eten

De laatste editie van dit seizoen op 28 oktober staat in het teken van wild eten in de omgeving van Zelhem.

www.gaon.nl