Het huisartsenpaar Grobbee-Bakker. Ze zijn beiden inmiddels overleden. Foto: PR
Het huisartsenpaar Grobbee-Bakker. Ze zijn beiden inmiddels overleden. Foto: PR Foto:

Expositie en onthulling

Plaquette ter herinnering aan dokter Grobbee

BELTRUM - Op zondag 9 oktober houdt Stichting Oud Beltrum een expositie met als thema 'zorg in Beltrum'. Voorafgaand aan de expositie wordt er een plaquette onthuld ter herinnering aan wijlen dokter Grobbee. Hij was van 1959 tot 1996 huisarts in Beltrum en runde samen met zijn vrouw, die ook arts was, de praktijk. Bovendien was hij de oprichter en eerste voorzitter van Stichting Oud Beltrum.

In oktober 1981 vond de opening plaats van 'de Witte Olifant'; de stoommachine uit de Beltrumse boterfabriek. Deze is het geesteskind van dhr. Grobbee.

De plaquette is gemaakt door de Beltrumse beeldend kunstenaar Anouk de Groot en wordt om 11.00 uur onthuld bij 'de Witte Olifant'. Daarna zijn er tot 17.00 uur in de zaal van Dute Concordia vele oude foto's en krantenknipsels te zien over de 'zorg in Beltrum'.

In het begin van de vorige eeuw begon de zorg concreet vorm te krijgen. Toen kwamen de zusters van Boxmeer naar Beltrum en verleenden zorg aan de inwoners van het dorp. Dit gebeurde vanuit het Gradus Majellagebouw. Daarna vestigden zich ook andere zorgverleners zich er met een praktijk. Beltrum kreeg een eigen huisarts, tandarts, fysiotherapeut, consultatiebureau, etc.

Ook werden het Wit-Gelekruisgebouw en 'de Hassinkhof' gebouwd. En wie herinnert zich niet Zuster Euphemia?

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen en even terug te gaan in de tijd.