De leden van de volleybalclub gezellig bijeen. Foto: Ferry Broshuis
De leden van de volleybalclub gezellig bijeen. Foto: Ferry Broshuis

Marianum-leraren na 50 jaar uitgevolleybald

'Nog één keer mooie herinneringen ophalen'

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Het is 1963 als de onlangs overleden gymleraar Loet Franssen een volleybalclub opricht voor de leraren van het Marianum. Hij zal wel gedacht hebben dat die leraren na alle klassikale lessen ook wel eens ontspanning nodig hadden. Het idee slaat wel wat aan, maar het duurt eigenlijk nog tot 1965 vooraleer de start definitief is en de doorbraak volledig. En vorig jaar bestond de club dus 50 jaar, maar afgelopen vrijdagavond was de laatste bijeenkomst van de clubleden. "Na de sloop van het gymlokaal (nooit huur hoeven te betalen aan het schoolbestuur!) waren we er in feite klaar mee. Het was een natuurlijk einde, de animo was ver weggezakt," zegt Sander Esselink.

Vrolijk
Ze hebben overigens alle reden om vrolijk en met tevredenheid terug te kijken op een hele mooie tijd. Het was eigenlijk een gezelligheidsvereniging, zet Ben Bonenkamp uiteen, die vanaf 1988 het stokje overnam van Jan Feliks. Ben Bonenkamp was al die jaren daarna eigenlijk manusje-van-alles van de club: voorzitter, secretaris, penningmeester en tot op het laatst noteerde hij alles secuur in een schriftje dat hij trots toont. Maar niemand wilde ooit de gelden controleren; van de trias politica was hier geen sprake, roept iemand met gevoel voor humor. De gelden waren voor het lief- en leedpotje.

Napraten
Er werd al die jaren altijd op donderdagavond gevolleybald, van 20.00 uur tot 22.00 uur. De warming-up en dat soort slimme zaken werden nog wel eens overgeslagen; er werd gewoon gevolleybald en dat leverde al voldoende beweging op. En na afloop ging het dan naar een horecabedrijf voor wat we nu 'de derde helft' noemen. Dat was eerst Meijer (nu Welgelegen ) en uiteindelijk kwamen ze terecht bij De Lange Gang. Vrolijk ging het er dan aan toe. Er werden - zo beweren sommigen - op vrijdagmorgen op het Marianum opvallend veel toetsen gegeven, blijkbaar om de leraren wat op krachten te laten komen. Af en toe was er ook wat uitval in het lerarenkorps.

Trouw
Je hebt ook zeer trouwe leden, zoals Jan Grijsbach, de man die vanaf het begin lid was van de club. Ook al werd het Marianum later uitgebreid met vestigingen in Lichtenvoorde en vielen meer onderwijsvormen onder de vlag van het Marianum, in hoofdzaak kwamen de leden van de club toch uit de oude vestiging Groenlo. Ze hebben nog weleens meegedaan aan toernooien, ze herinneren zich het kerstvolleybaltoernooi voor scholen in Lichtenvoorde, waar ze zelfs een taart voor de geleverde prestaties wonnen. Ook aan toernooien in Groenlo en omgeving werd wel eens meegedaan. In de loop der jaren heeft een aantal deelnemers toch wel kleine blessures opgelopen aan vingers, polsen, enkels enzovoort.

Naam
Ze hebben nooit een echte officiële naam gehad, het bleef een eenvoudig clubje van volleyballende leraren, al dan niet met enig talent. En afgelopen vrijdagavond was dan de laatste bijeenkomst met een gezellig samenzijn en een etentje. Het restantbedrag in de kas van Ben Bonenkamp werd soldaat gemaakt en daarmee kwam dan een eind aan het schrijfboekje. Het boek is definitief dichtgeslagen. Hoe lang het festijn vrijdag heeft geduurd is onbekend, maar zaterdag waren er in ieder geval geen lessen op het Marianum.