Hans Scheinck. Foto: John Ligtenberg
Hans Scheinck. Foto: John Ligtenberg

Kunstgras houdt gemoederen bezig

'Het is koren op de molen van mensen die anti-kunstgras zijn'

Door Kyra Broshuis en Henri Walterbos

OOST GELRE/BELTRUM - Veel commotie op de voetbalvelden naar aanleiding van de recente uitzending van Zembla. Hierin vermeldden wetenschappers dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet afdoende heeft onderzocht of de kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat de gezondheid van sporters kunnen schaden. Landelijk leverde dat een storm van kritiek en vragen op. Ajax maakte afgelopen week bekend dat de vier kunstgrasvelden met rubberkorrels vervangen gaan worden. Ook verschillende verenigingen uit Oost Gelre en Beltrum maken gebruik van kunstgrasvelden. De SV Grol uit Groenlo heeft op haar site vermeld dat het spelen en trainen op kunstgras voorlopig gewoon doorgaat. Het wachten is nu op het nieuwe onderzoek dat ongeveer 10 weken zal gaan duren. Ook Longa '30 uit Lichtenvoorde, RKZVC uit Zieuwent en VIOS Beltrum geven aan te wachten op de uitkomsten van het nieuwe onderzoek en in de tussentijd de kunstgrasvelden gewoon te gebruiken.

SV Grol
Voorzitter Hans Scheinck van de SV Grol reageert als volgt. "Afgelopen week heeft een team van FC Haarlo bij ons aangegeven niet op kunstgras te willen spelen, dat hebben we uiteraard gerespecteerd. Dat is de enige melding die we tot nu toe hebben gekregen. Bij de Grol traint en voetbalt iedereen nog gewoon op kunstgras. We hebben uiteraard wel vragen gehad en die gewoon beantwoord. Voor wat betreft de plannen voor een nieuw kunstgrasveld nemen we de ontwikkelingen zeker mee. We gaan overwegen om het anders te doen. Dat heeft echter ook te maken met de warmte van het veld, het is 3 tot 4 graden warmer dan op natuurgras, daar willen we eigenlijk vanaf. We zullen dan sneller voor kurk of kokos kiezen alhoewel dat niet ideaal is voor de demping. We hebben het dan over de vervanging van een kunstgrasveld van de gemeente en een van onszelf. Over het veld van Marveld kan ik geen uitspraak doen."

Longa '30
Collega Marcel Eekelder van Longa '30 vindt ook dat sluiten van de velden vooralsnog geen optie is. "We nemen het echter wel heel serieus. Natuurlijk speelt er op de achtergrond veel. Het rapport is van 2006 en ik conformeer me aan hetgeen gemeente, KNVB en het RIVM zeggen. Wij hebben hier tot nu toe geen ouders die hun kinderen weghouden of iets dergelijks. Als er clubs zijn die hier niet willen voetballen moeten we op dat moment reageren, daar kunnen we niet op voorhand iets aan doen. De keeperstrainingen zijn bij ons overigens altijd al op natuurgras. We zijn in 2004 gestart met kunstgras van een leverancier die ons door de gemeente is geadviseerd. Uiteraard een bedrijf met keurmerk. Winterswijk heeft kurk maar dat heeft maar een beperkte levensduur en is een stuk duurder. Longa is huurder van de velden, dat is natuurlijk een andere zaak dan bij de Grol. De Grol is eigenaar. Wij hebben het kunstgras op het E-veld dit jaar laten vervangen. Toen wisten we uiteraard nog niet wat we nu weten." Vervolg op pagina 7

Marcel Eekelder (links) en Theo Helmers, eerder dit jaar, op bezoek bij sv Grol. Foto: John Ligtenberg