Joost en Martijn tussen de collega's in Riesewijk & Co. Foto: Henri Walterbos
Joost en Martijn tussen de collega's in Riesewijk & Co. Foto: Henri Walterbos

Joost en Martijn na succesoptreden in Riesewijk & Co

'In het theater mot alles uut 't rosjen'

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Het is niet te vergelijken met een buutavond. We zijn best wel benieuwd hoe de mensen het vanavond zullen ervaren. Ook omdat onze acts een verzameling is uit tien jaar buuts. Nieuwe dingen doen we niet. Die bewaren we voor de buutavond. We hebben er enorm veel zin in, net als onze collega's die Groenlo toch als het walhalla van de Achterhoek beschouwen. Twee avonden hier staan en dan uitverkocht doet ons best wel wat." Joost Frank een uur voordat hij met zijn maatje Martijn Gelinck de bühne betreedt. Na afloop stralen ze. Alle reden daartoe. Het publiek beleefde een prachtige avond. Jan Riesewijk & Co evenzo. "Grolle is voor ons heel speciaal. We voelden best wel druk. Heel veel kennen een deel misschien nog. Je moet het toch laten zien hier. We voelen ons zeer vereerd dat we mee mogen doen en dan ook nog twee keer volle bak in Groenlo," vertelt Joost verheugd. Martijn is gelijkgestemd. "Het verschil tussen een buut en in het theater is dat je op de buutavond een papier voor je hebt met steekwoorden bijvoorbeeld, moar in het theater mot alles uut 't rosjen. En zonder bier!"

De sfeer onder de deelnemende buutreedners is uitstekend. "Je doet het samen, en met een regisseur erbij, die van toegevoegde waarde is. Als iets niet goed is wordt er bijgeschaafd en geef je elkaar tips wat er beter uit kan of beter kan, maar het is zo leuk met elkaar. Ontzettend fijne mensen allemaal. Ik vond het erg fijn om ze vanavond weer te zien," vertelt Joost. Van 'de meester himself' Jan Riesewijk, kreeg het buutreednersduo voorafgaande aan het theateravontuur de tip vooral zelf te bepalen wat ze in hun acts wilden opnemen. "We waren best wel benieuwd hoe onze humor in Twente zou vallen, maar dat gaat goed. Dat bijt elkaar niet," zo weet Martijn, die aangeeft dat speciaal voor Groenlo enkele typische Grolse dialectwoorden werden gebruikt in plaats van de meer Achterhoekse uitspraak. "Een woord als drietwief doet het ook in Twente goed."
Smaakt het theater naar meer? "We krijgen al vragen over het nieuwe seizoen. Misschien dat we dan wel een reprise gaan doen, maar eerst deze zeventien voorstellingen volle bak gaan," antwoordt Joost, nog vol adrenaline, vlak na afloop van de voorstelling. "Het was echt gaaf vanavond. Ik wordt morgenvroeg zeer gelukkig wakker."

Jan Riesewijk
"Toen ik na de Twentse Buutkampioenschappen gevraagd werd of ik nog een keer weer iets in het theater wilde doen en we het er met enkele buutreedners al eens over gehad hadden misschien eens een keer samen een buutavond te organiseren in een zaal, hebben we gezegd dat we er dan maar een theaterprogramma van maken, al is dit veel moeilijker dan een buutavond. Ik wilde er graag een leuk duo in hebben. Joost en Martijn ken ik omdat ik al vaker in Groenlo opgetreden heb en ze dus al een paar keer gezien had. Het is een jong duo, leuke vlotte jongs met leuke vlotte humor, en gewoon plezearige kearls um ne oavend met op stap te goan. Je deelt toch ook veel met elkaar." Evenals Joost en Martijn kijkt ook Jan met plezier terug op de eerste avond Riesewijk & Co in Groenlo. "Ik vind Groenlo gewoon heel plezearig um te stoan. Ik was best wel benieuwd hoe het vanavond zou gaan, maar Grolle is super. Ik heb Grolle best wel hoog zitten. Dan zou het jammer zijn dat mijn beeld over Grolle ineens uiteenspat. Ik voelde me heel erg vertrouwd vanavond, betrapte ik mezelf op."


www.riesewijkenco.nl