Ronald Wopereis (l) laat aan buurman Rudy Koppelman zien waar het spoorgedeelte wordt teruggeplaatst. Foto: Kyra Broshuis
Ronald Wopereis (l) laat aan buurman Rudy Koppelman zien waar het spoorgedeelte wordt teruggeplaatst. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Aanpak toeristische route Marveld begint

GROENLO - Volgende week wordt er een start gemaakt met de aanpak van de toeristische route van Marveld naar het centrum van Groenlo. Al jaren is deze route - via het busstation en langs de Heuzelsgoot - de gemeente, en waarschijnlijk ook de toeristen, een doorn in het oog. Als onderdeel van het plan Stad Groenlo zal de route nu een ware metamorfose ondergaan.

Door Kyra Broshuis

Betere uitstraling en meer
beleving

De afgelopen jaren heeft een speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep de mogelijkheden en wensen besproken. In de werkgroep zijn aanwonenden, omliggende bedrijven (bijvoorbeeld Nedap en Marveld Recreatie) en leden van de Burgergroep Stad Groenlo vertegenwoordigd. Afgelopen week is de nieuwe route gepresenteerd aan het publiek tijdens een bijeenkomst bij BS22. Aannemer Sallandse Wegenbouw was daarbij aanwezig om vragen te beantwoorden en de loop van het traject verder toe te lichten. De route krijgt een betere uitstraling en er komt meer 'beleving' voor de wandelaar. Ook het busstation wordt opgeknapt als onderdeel van de route. Vanaf daar wordt de route vervolgd door een aaneengesloten groen park. Na de herfstvakantie wordt er een start gemaakt met het plan en als eerste zal het busstation aan de beurt zijn.

Plaatsing van een stuk spoor bij oude GOLS-station
Vorig jaar is er al bij het tunneltje onder de N18 al een verwijzing aangebracht naar het smalspoortreintje dat vroeger tussen de Leemputten en de steenfabriek reed. Ook is er meer ruimte gecreëerd bij het pad langs de Heuzelsgoot. Dit pad wordt de komende tijd verder opgeknapt met onder andere metalen platen langs de kanten met daarop verwijzingen naar de verschillende hoogtepunten uit het Grolse heden en verleden. Bij het oude GOLS-station wordt een stuk spoor teruggeplaatst waar straks ook een oude locomotief op zal komen. Een grote wens van de bewoners van het voormalige station, Angela Roerdink en Ronald Wopereis. Zij kochten het stationsgebouw in 1991 en hebben het prachtig gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning. In de toekomst zou het stel graag overnachtingen aan willen bieden in de vorm van een bed and breakfast. Een en ander zou dan plaats kunnen vinden in een wagon en de locomotief die op het spoor geplaatst worden.
Het toeristische pad loopt daarna verder over het oude tracé van het spoor. Aan het eind sluit het pad aan op het Laantje van Lasonder, zodat de bezoekers verder via de bestaande paden langs de gracht en door het park naar het centrum van Groenlo kunnen lopen.
Het is de bedoeling dat de hele operatie in het voorjaar van 2017 klaar zal zijn. "Ruim voor de opening van het nieuwe toeristenseizoen," zo laat Vincent Lette van de gemeente Oost Gelre weten.