TweeFM vindt hun project ‘de zevensprong' te gek. Foto: Barbara Pavinati
TweeFM vindt hun project ‘de zevensprong' te gek. Foto: Barbara Pavinati

TweeFM geeft 'de zevensprong' cadeau

'Het zou mooi zijn als deze actie zich voortzet in andere verzorgings- tehuizen'

Door Barbara Pavinati

RUURLO/BORCULO - Beiden dragen ze een hoofddeksel. Eric Heutinck heeft net een nieuwe cowboyhoed van zijn broer gekregen en Marcel Schepers draagt zijn vertrouwde bruingele pet. Samen vormen ze TweeFM, ofwel Twee Freemde Mannen. Een muzikaal duo dat voornamelijk in dialect zingt. Op 21 november start hun project 'de zevensprong' waarbij ze zeven verzorgingstehuizen in de regio afgaan, zeven dagen achter elkaar, met zeven liedjes en zeven lekkere versnaperingen, bereid volgens traditioneel recept.

Het idee is gebaseerd op het kinderliedje 'de zevensprong' dat volgens oud gebruik in de Achterhoek aan het einde van een bruiloft of een 25-jarig huwelijk voor het bruidspaar werd gezongen. Tijdens het dansje in de kring dat bij het nummer hoort, hoor je te zingen: "Heb je al gehoord van de zeven, de zeven, heb je al gehoord van de zevensprong...

"Dit vrolijke gegeven en het feit dat de song goed bekend is bij de doelgroep, de ouderen, bracht Marcel op de naam voor dit project. Eric en Marcel willen met 'de zevensprong' een eerbetoon geven aan mensen op hoge leeftijd: "Wij kunnen dankzij hen leven zoals wij nu leven en wij zijn ze dankbaar voor wat ze voor ons gedaan hebben. We willen met dit project deze mensen een gezellige middag of avond bezorgen. Dit alles gewoon vanuit ons motto 'lief zijn'!"

'Freemd, fredig, frolijk en fastberaden'

Eigenlijk heel gewoon
TweeFM bestond afgelopen 1 augustus één jaar. Hoewel de heren uit Zieuwent elkaar al kenden via 'Zieuwent Live' begon de echte samenwerking toen Marcel bij Eric in de studio belandde. Daar zei Marcel tegen Eric: "Aj nog 'ns iemand neudig hebt um te zoegen en te blaozen dan we-j mien wal te vinden nem ik an". En zo geschiedde… Inmiddels heeft het duo in de eerste 26 weken van 2016 al ruim dertig optredens gedaan. Verzorgingstehuis 'De Bundeling' in Ruurlo is zo enthousiast over 'de zevensprong' dat ze hen al voor oudjaarsavond geboekt hebben.
"Het vreemde aan ons is dat we eigenlijk heel gewoon zijn. (…) We brengen eigen werk op een eigen manier en zijn soms een beetje tegendraads". verklaart het tweetal hun naam. "Gewoon is er eigenlijk al zo veel, wij zijn gewoon freemd, fredig, frolijk en fastberaden." Toekomstplannen zijn er ook: "Optreden in theaters of op de Zwarte Cross lijkt ons geweldig!"

Lief zijn
De heren zijn 'de zevensprong' gestart vanuit een ideaal en verdienen er helemaal niks aan. "We hebben diverse instellingen benaderd voor sponsoring, waaronder stichting Pak An, en wachten nog op antwoord. We zoeken namelijk onder andere nog financiering voor de zeven lekkere versnaperingen in ons programma. Monique Caerteling van Eet&Co, en een van de drijvende krachten achter het concept van 'Gaon Etten in de Achterhoek', denkt mee over de invulling van de versnaperingen. Als er mensen zijn die hier ideeën over hebben of die hieraan geldelijk willen bijdragen kunnen ze contact opnemen", vertellen Eric en Marcel. Eric besluit: "Het zou mooi zijn als deze actie zich voortzet in andere verzorgingstehuizen of dat anderen iets ontwikkelen om het 'lief zijn' verder uit te dragen. Er zijn genoeg mensen of ouderen die heel erg blij worden van dit soort initiatieven."

Optredens
Maandag 21 november: De Bleijke in Hengelo (Gld.)
Dinsdag 22 november: Schavenweide in Doetinchem
Woensdag 23 november: De Bundeling in Ruurlo
Donderdag 24 november: Maria Magdalena Postel in Gendringen
Vrijdag 25 november: J.W. Andriessen in Borculo
Zaterdag 26 november: Gertrudis in 's-Heerenberg
Zondag 27 november: De Molenberg in Groenlo


TweeFM@gmail.com

facebook.com/TweeFM