Het Hanska Duo Urgeltjen staat in het Martinushuus in Baak. Foto: Liesbeth Spaansen
Het Hanska Duo Urgeltjen staat in het Martinushuus in Baak. Foto: Liesbeth Spaansen

Het Hanska Duo
'Urgeltjen spölt weer'

BAAK - In de afgelopen week was er aandacht voor het originele en authentieke Hanska-orgeltje. Oud Zutphenees wijlen Hans Wonnink croste in het verleden stad en land door om zijn unieke en gezellige Achterhoekse muziek aan de man te brengen.

De Eminent grand theater 2000 is van oorsprong een orgel gemaakt voor het spelen in de huiskamer. "We praten dan over de jaren '70. Met 120 kilo is dit urgeltjen eigenlijk niet geschikt om te verslepen," vertelt een lid van de Coöperatie Hanska Duo. "Iets wat Hans Wonnink in het verleden wel deed."

De coöperatie heeft het project 'Het Urgeltjen' gestart om de Achterhoekse Hanska sound en het urgeltjen weer onder de aandacht te brengen. "Wij dagen toetsenisten uit om enkele nummers te gaan spelen op het urgeltjen," aldus het management. "Voor de echte (muziek)liefhebbers is er nu ook weer een Solton Leslie box. Dit zijn luidsprekers waarin het geluid door een draaiende trommel of hoorn (rotor) als het ware wordt 'rondgeslingerd'. Iets wat je tegenwoordig niet veel meer ziet en waar de echte muziekliefhebbers van smullen."

De succesvolle aftrap was zondag 16 oktober met Henry Wolters in het Martinushuus in Baak. Henry heeft jaren met de Hanska-band gespeeld en is op en top vakman, gewoon 100%. "Of er ook sessies komen met publiek? Wij staan er voor open en kijken hoe komende opnames en reacties verlopen. Als men dan ook Hanska-liedjes vol uit de borst meezingt met een glaasje bier in de hand zeggen wij bij voorbaat geen nee."


Op Facebook van Hanska Duo staat het ludieke filmpje van de middag in het Sint Martinushuus. Coöperatie Hanska Duo heeft als doel de unieke en ludieke sound die nu bijna vijftig jaar bestaat (2017) in leven te houden.

Wie zal de volgende toetsenist op het 'Urgeltjen' gaan worden?


www.hanskaduo.nl

www.facebook.com/HanskaDuo1967