Een beeld vanaf de Varsseveldseweg van  de uitbreiding van het gemeentehuis. Foto: Theo Huijskes
Een beeld vanaf de Varsseveldseweg van de uitbreiding van het gemeentehuis. Foto: Theo Huijskes

Ruim twee ton extra voor gemeentehuis

Totale kostenplaatje komt uit op ruim € 4,7 miljoen

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De gemeenteraad van Oost Gelre wordt voorgesteld om een aanvullend krediet van € 201.000 beschikbaar te stellen ten behoeve van der ver- c.q. nieuwbouw van het gemeentehuis. Dit bedrag komt bovenop de € 4,5 miljoen, waarvoor de raad in de vergadering van 19 mei 2015 groen licht gaf. Het laatstgenoemde bedrag was destijds de uitkomst na een bezuinigingsactie, die € 850.000 opleverde.

Het voorstel wordt behandeld in de raadscommissievergadering van 8 november en is ter vaststelling geagendeerd voor de raadsvergadering van 15 november.
Het benodigde extra krediet is onder andere het gevolg van het feit dat door de verschillende decentralisaties de taken van het ambtelijk apparaat op het gebied van het sociale domein aanzienlijk zijn toegenomen. Om deze formatiegroei op te kunnen vangen, is een uitbreiding toch noodzakelijk gebleken. Daarbij komt dat de taakstellende bezuiniging van € 850.000, zoals die door de raad is opgelegd, niet geheel haalbaar is. Daarnaast is door het aantrekken van de markt het gehoopte aanbestedingsvoordeel uitgebleven. En tenslotte zijn alsnog een aantal nog te treffen noodzakelijke voorzieningen opgenomen.
In het voorstel aan de gemeenteraad stelt het college van B&W dat men op dit moment een bezuiniging heeft weten te realiseren van € 650.000. Verder wordt ter onderbouwing van het voorstel nog eens benadrukt dat in het coalitieakkoord de ambitie is opgenomen om de gemeentelijke huisvesting aan te passen aan de huisvestingseisen en het geactualiseerde dienstverleningsconcept, tevens de hoofdreden waarom het gemeentehuis op dit moment wordt verbouwd.

De uitkomst van € 201.000 als het nog benodigde krediet is als volgt tot stand gekomen.
Het bedrag waarvoor bij de aanbesteding is ingeschreven, is € 226.000 hoger dan geraamd. Daarnaast zijn er nog een aantal noodzakelijke aanvullende voorzieningen in het ontwerp opgenomen, waarmee een bedrag gemoeid is van € 218.000. Het aanbestedingsnadeel en de aanvullende voorzieningen zorgen samen voor een bedrag van in totaal € 444.000. Vervolgens is er zorgvuldig gekeken of er binnen het krediet nog op andere posten een voordeel kan worden behaald ten opzichte van de ramingen. Hiervoor heeft men nog een dekking kunnen realiseren van € 243.000, waardoor het restant bedrag voor het voorgestelde aanvullende krediet is vastgesteld op € 444.000 minus € 243.000 = € 201.000.