Antje Roerdink verzorgt haar eigen verjaardagsmuziek. Foto: Theo Huijskes
Antje Roerdink verzorgt haar eigen verjaardagsmuziek. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Antje Roerdink 103 jaar

Oudste inwoner van Oost Gelre verzorgt de muziek op haar eigen verjaardag

Door Theo Huijskes

GROENLO - Antje Roerdink, geboren Hofstede, is op vrijdag 28 oktober 103 jaar geworden. De oudste inwoner van de gemeente Oost Gelre vierde haar verjaardag in huiselijke kring en dat in haar eigen woninkje aan de Jan Steenstraat in Groenlo. Naast familieleden, vrienden en bekenden was ook burgemeester Annette Bronsvoort van de partij om namens de gemeenschap Oost Gelre de gelukwensen, vergezeld van een boeket bloemen, aan te bieden. Het gezellige samenzijn kende een absoluut hoogtepunt op het moment dat Antje zelf achter de piano ging zitten om haar feestje een uniek karakter te geven door enkele meezingers te spelen, die vanzelfsprekend werden afgesloten met het 'Lang zal zij leven' en een driemaal 'Hieperdepiep Hoera'.

De jarige zelf bleef er vrij nuchter onder. Maar ondanks het gegeven dat het maken van muziek als een rode draad door haar leven loopt, mag het toch een meer dan bijzondere prestatie heten dat een 103-jarige de toetsen van de piano onder haar vingers laat dansen op de tonen van een meezinger als 'In 't kleine café aan de haven', het lied dat heden ten dage als een evergreen wordt beschouwd en door Pierre Kartner alias Vader Abraham op single is gezet. Maar niet alleen muziek, ook humor blijft deze markante vrouw kenmerken. Dit laatste maakt zij nog eens duidelijk met een opmerking wanneer de piano even niet wil wat zij voor ogen heeft: "Dat ding is neet good meer, ku'j noo better verkop'n." Vervolgens ondergaat de in 1913 geboren, nog steeds bijzonder krasse vrouw het enthousiaste applaus van de aanwezigen alsof het de normaalste gang van zaken is.

Antje Roerdink geniet in Groenlo en omgeving nog steeds grote bekendheid vanwege haar grote inzet op muzikaal terrein en dat onder andere ten behoeve van clubs en instanties als het verpleeg- en verzorgingstehuis De Molenberg, Muziekvereniging Groenlo (voorheen Leo Harmonie), Hofkapel De Knolle, sportvereniging Grol (Huisorkest van de voetbalclub), carnavalsvereniging De Knunnekes, seniorenorkest 'De Achterhoek' en niet te vergeten haar eigen Antje's Showorkest. Laatstgenoemd orkest was het ook dat haar drie jaar geleden bij de viering van de 100ste verjaardag een onvergetelijk eerbetoon bezorgde. Een eerbetoon dat ook in het teken stond van een aan haar toegekende gemeentelijke onderscheiding, haar destijds uitgereikt door tijdelijk burgemeester Rob Metz van Oost Gelre. Antje was daarmee tevens de eerste burger in deze gemeente, die deze onderscheiding van Oost Gelre ten deel viel. Een blijk van waardering die alleen verleend kan worden aan burgers vanwege opmerkelijke prestaties met een grote maatschappelijke relevantie.

Ook burgemeester Annette Bronsvoort was van de partij. Foto: Theo Huijskes