Foto: Ferry Broshuis
Foto: Ferry Broshuis

De Watermolenschool bestaat 40 jaar

GROENLO - Basisschool de Watermolen aan het Adm. Helfrichplein 2 bestaat dit jaar officieel 40 jaar en dat heuglijke feit wordt in de loop van dit jaar nog gevierd. Maar ze zijn daar op de basisschool vooral met het nu en de toekomst bezig. Een bevlogen directeur Cilia Stortelder en de als externe deskundige aanwezige Marijke Bertu van de KPC groep, het landelijke onderwijsadviesbureau, vertellen met enthousiasme, met gedrevenheid en met inzet hoe het hele team van de school 'dwars tegen de krimp in' werkt aan een hoge kwaliteitsnorm, als een school met passie die op die manier het verschil maakt.

Door Ferry Broshuis

Nieuwe ontwikkelingen
Ze zijn bij de Watermolenschool al ruim een jaar bezig om de nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs goed te doen, handen en voeten te geven, om een (nog) beter onderwijssysteem te verzorgen door dat anders te organiseren, door in te zetten op ICT-vaardigheden, op creatief denken en dat met behoud wat we nu al hebben, zo zegt Cilia Stortelder.
De school zelf heeft aan het schoolbestuur Delta verzocht om gebruik te mogen maken van een expert die constructief kan meedenken bij de nieuwe ontwikkelingen en het bestuur stemde daarmee in. Marijke Bertu zegt dat de resultaten op de Watermolenschool uitstekend zijn op basis van de normen zoals die al lang gelden. Daar is allemaal niks mis mee, maar het gaat er nu om de school neer te zetten en klaar te maken voor de nieuwe tijd.

Indruk
De Watermolenschool maakt een zeer levendige indruk. Het is niet meer het onderwijssysteem zoals de wat oudere mens zich dat ongetwijfeld nog herinnert, met een klassikale uitleg van de stof door een voor het bord staande onderwijzer of onderwijzeres. Nee, het is samen doen, samen de dingen opzetten, van elkaar leren, stimuleren, met ondersteuning van de leerkrachten en als dat nodig is het aanbrengen van verbeteringen enzovoort.

ICT
Op de dag dat uw verslaggever de school bezoekt is een groep leerlingen druk bezig op hun tablet en de leraar kan dat allemaal via zijn eigen tablet volgen, hij kan de resultaten zien, de missers, hij kan ingrijpen, uitleggen, stimuleren enzovoort.
Marijke Bertu is nu ongeveer een jaar als onderwijsexpert bij de school betrokken en zij geeft hoog op hoe het nu allemaal werkt, hoe de nieuwe tijd in feite is ingetreden. De school is om te ontdekken en leren wat de kinderen nodig hebben, zegt ze. Er komt bijvoorbeeld binnenkort een energieproject en dat in samenwerking met de Universiteit Twente. Allemaal nieuwe ontwikkelingen die ertoe leiden dat het kind straks in de maatschappij uit de voeten kan met die opgedane ervaringen en daar ook mee verder kan.
Het valt ook op hoe enthousiast de kinderen zijn. "Deze school heeft een echte drive," zoals de onderwijsexpert dat uitdrukt. Door de veranderingen in de systematiek leert het kind de vaardigheden van de 21ste eeuw. De goede voorwaarden daarvoor worden nu steeds meer geschapen.

Ouders
De Watermolenschool nodigt ook graag ouders uit om te komen kijken, en met eigen ogen en oren te beleven wat er gebeurt.

Foto: Ferry Broshuis