Pastoor Casper Pikkemaat verlaat na de afscheidsdienst de kerk in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Pastoor Casper Pikkemaat verlaat na de afscheidsdienst de kerk in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

Emotioneel afscheid van
Casper Pikkemaat

LICHTENVOORDE - De RK Sint Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde is de laatste jaren zelden zo goed bezet geweest als afgelopen zondag en daarnaast kent een receptie in HRZ 't Zwaantje in Lichtenvoorde niet vaak zoveel gasten als op dezelfde zondag. De aanleiding voor dit drukbezochte en tevens zeldzame tweeluik? Het afscheid van pastoor Casper Pikkemaat van de Achterhoekse Sint Ludgerparochie. Zoals bekend is Pikkemaat met ingang van 1 november benoemd tot pastoor van de Twentse parochie Sint Pancratius in Tubbergen.

Door Theo Huijskes

Het afscheid van de pastoor, die zes jaar werkte ten behoeve van negen kerken in de Sint Ludgerparochie, ging gepaard met een lach en een traan. En juist dat kenmerkt de scheidende 35-jarige in Lattrop geboren priester, die aan het slot van de afscheidsdienst en later op de dag tijdens de afscheidsreceptie in 't Zwaantje zijn emoties niet de baas bleef. De afstand van de kerk naar 't Zwaantje werd door Casper Pikkemaat, zittend achterop een motor, overbrugd. Een afscheidsgebaar van Motorclub Lichtenvoorde, bij wie Pikkemaat de motoren van de leden diverse keren heeft ingezegend.
In 't Zwaantje was het burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre, die als één van de vele sprekers pastoor Casper Pikkemaat op pakkende wijze wist samen te vatten in haar toespraak.
"Jij, Casper bent een zeer geliefde, betrokken en deskundige pastoor. Jouw inzet gaat veel verder dan alleen de kerk. Jij staat midden in de gemeenschap, hetgeen jij gedurende de gehele periode van zes jaar hebt waargemaakt door overal, bij allerlei activiteiten, festiviteiten alsook bijeenkomsten van droevige of andere aard aanwezig te zijn. Jij weet daarbij overal en altijd de juiste toon aan te slaan, altijd met het nodige respect voor alles en iedereen. Casper, jij hebt hier overal gezorgd voor veel positieve reuring en daarmee tegelijkertijd de verschillende gemeenschappen veel hechter gemaakt. Jij bent een echte verbinder." Burgemeester Bronsvoort, die de vertrekkende pastoor namens de gemeente een abstracte afbeelding aanbood van Geloof, Hoop en Liefde, prees Pikkemaat ook vanwege zijn sprekerskwaliteiten op diverse fronten, waaronder het carnavalsfront. "Wat dat betreft vertrek jij wel als pastoor, maar mag je altijd voor even terugkeren als buutreedner."
Zoals vermeld waren er afgelopen zondag zowel in de kerk als in 't Zwaantje diverse bestuurlijke en andere sprekers. Maar er was ook gezorgd voor muziek en zang. Zo zorgde muziekvereniging Sint Switbertus uit Lichtenvoorde bij het uitgaan van de kerk voor een serenade en vaandelhulde. In 't Zwaantje bracht muziekvereniging Sint Antonius uit Vragender een spontane muziekhulde, waarbij Casper Pikkemaat als een dansend middelpunt de mensenmenigte zijn dankbaarheid daarvoor tot uiting bracht. Ook het smartlappenkoor Do 't us Nao uit Mariënvelde zorgde voor een vocale verrassing.
Pastoor Casper Pikkemaat zelf tenslotte: "Ik ben iedereen ontzettend dankbaar. De mensen hier hebben mij gemaakt tot degene die ik nu ben. Ik ben hier in de Achterhoek niet alleen in positieve zin veranderd als priester, maar ook als mens. De bisschop heeft mij tot priester gewijd, maar de mensen hier hebben mij tot priester gemaakt. En juist dat is een waardevolle verrijking, die ik meeneem naar Tubbergen."