Tonnie Zieverink, Carmen Raben en Ruth Oude Luttikhuis. Foto: Kyra Broshuis
Tonnie Zieverink, Carmen Raben en Ruth Oude Luttikhuis. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Ouderen vieren samen kerst in de Bron

GROENLO - Op donderdag 15 december vindt er een speciaal kerstevenement plaats voor ouderen uit Groenlo en omgeving. Deze dag wordt gehouden bij De Bron in Groenlo en de organisatie is in handen van de 17-jarige studentes Ruth Oude Luttikhuis en Carmen Raben en van Tonnie Zieverink, directeur van CC De Bron.

Door Kyra Broshuis

"Het zat al langer in de planning om iets speciaals te doen in de kersttijd voor de ouderen uit Groenlo en omgeving," zo vertelt Tonnie Zieverink. "Onze vrijwilligster Ruth is daar enthousiast op ingehaakt samen met Carmen en nu zijn we druk bezig een prachtig programma in elkaar te zetten."

'Mensen even uit hun omgeving halen'

Eenzaamheid een probleem
Het drietal kiest voor de ouderen omdat eenzaamheid vaak een groot probleem is bij deze groep. Met name in de decembermaand zitten veel mensen op leeftijd alleen terwijl ze wel graag iets zouden willen ondernemen. "Het succesverhaal van Geer en Goor voor het Nationaal Ouderenfonds heeft mij aan het denken gezet," vertelt Ruth. "Ik wil me graag inzetten om iets voor de ouderen in onze samenleving te betekenen." Ruth is maatschappelijk zeer betrokken en heeft al tal van zaken (mede)georganiseerd. Zo heeft ze een kerstactie voor vluchtelingen georganiseerd, is ze actief bij de dodenherdenking in Oost Gelre en was ze, samen met Carmen, een van de drijvende krachten achter Passion Lichtenvoorde. Het tweetal heeft samen met Tonnie al een mooi aantal activiteiten geregeld voor 'Kerst vier je samen', zoals het evenement gaat heten.

Het gaat vooral om elkaar
ontmoeten

"We starten de inloop met koffie vanaf 10:30 uur en om 11:00 uur begint het programma. De precieze inhoud blijft een verrassing, maar er komt onder andere een mooi kerstverhaal in voor en verschillende activiteiten, zoals hapjes maken, dansen of kerststukjes fabriceren. Na de gezamenlijke lunch komt Hennie Garstenveld met een prachtige film vol oude maar herkenbare beelden. Als afsluiting gaan we gezellig met elkaar borrelen," leggen Ruth en Carmen uit. Ze hebben onder andere het Graafschap College benaderd voor hulp. Zo zullen leerlingen van deze school de ouderen begeleiden bij bijvoorbeeld het vervoer en de verschillende activiteiten op de dag. Ruth, Carmen en Tonnie benadrukken dat het vooral gaat om elkaar ontmoeten. "We willen de mensen even uit hun omgeving halen om eens wat anders te doen en met elkaar in gesprek te komen. Daarom maken we het zo laagdrempelig mogelijk en is er voldoende hulp aanwezig voor de mensen."

'Dit past in onze visie'
Tonnie Zieverink is van plan vaker een gezellig dag te gaan organiseren voor ouderen. "Naar aanleiding van de reacties die we nu al gekregen hebben, merken we dat er absoluut behoefte aan is. Daarbij past het ook helemaal in de visie van Cultureel Centrum De Bron. Als we straks in het nieuwe pand zitten, hebben we gelukkig nog meer mogelijkheden voor dit soort initiatieven."
Een kaartje voor 'Kerst vier je samen' kost tien euro en dat is inclusief lunch en koffie of thee met wat lekkers. De kaarten zijn straks onder andere bij De Molenberg en bij De Bron zelf verkrijgbaar.