Griezelige heksenjacht met educatief tintje

GROENLO - De Oudervereniging van basisschool De Hoeksteen uit Groenlo organiseert vrijdag 4 november een spannende heksenjacht voor alle leerlingen van de school. De kinderen zullen tijdens deze tocht ook de kerkers bezoeken.

Door Kyra Broshuis

Een bijzondere geschiedenisles
De organisatie bestaat uit Marcia Peperzak, Ylse Poelhuis, Anne Wessels, Machery Wiegerinck, Bianca Bomers en Irene Raben. Samen met student Jelle Rijks van het ROC Twente hebben zij een spannende tocht uitgezet in Groenlo. De kinderen vertrekken in groepjes van de Oude Calixtus en zullen onderweg 22 posten met 44 verschillende griezels tegenkomen. "We hebben twee verschillende routes uitgezet, één voor de bovenbouw en één voor de onderbouw. Voor de jongste kinderen zou het anders te spannend worden," zo vertelt Anne Wessels namens de oudervereniging. "Op de Hoeksteen organiseren we om de twee jaar een griezeltocht maar we willen het nu anders aanpakken. Het wordt eigenlijk een hele bijzondere geschiedenisles. Het is natuurlijk prachtig dat Groenlo zo'n rijke geschiedenis heeft en dat nu ook de kerkers te bezichtigen zijn. Het is een mooie kans om de kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met de geschiedenis. We gebruiken het mooie verhaal van Lange Aele en haar dochter Anne waarover die prachtige film is gemaakt is." De oudervereniging hoopt dat deze tocht een bron van inspiratie zal zijn voor anderen. "Het zou toch prachtig zijn als de andere scholen dit oppikken en er een jaarlijks een dergelijke tocht wordt georganiseerd. Het is een mooie manier om de kinderen te leren over de geschiedenis van Groenlo."

Spektakel op het plein
De tocht kent een spelelement waardoor de kinderen uiteindelijk zelf de weg vinden naar de kerkers. Onderweg komen zij verschillende griezelfiguren tegen en zijn er allerlei spannende dingen te doen, te zien en te beleven. Eenmaal bij het stadhuis aangekomen zal sleutelbewaarder Stephan Damman de kinderen verder uitleg geven over de kerkers onder het stadhuis. Voor de Grollenaren zelf is het ook leuk om vrijdagavond vanaf 17:30 uur te kijken bij het plein voor de Oude Calixtus, het duurt tot ongeveer 21:30 uur. De organisatie vermeldt voor alle zekerheid nog even dat er geen horrorclowns worden ingezet.
Na afloop van de griezeltocht blijven de leerlingen van de groepen 7 en 8 op school overnachten. Natuurlijk wordt er dan nog een spannende film gekeken. De griezeltocht wordt mede mogelijk gemaakt door EMTÉ Groenlo, Wung Tung, Oude Calixtus, Groepsuitjes Groenlo, Studio Jesz, Machery Creatieve Communicatie, Scouting Groenlo, de Compagnie Grolle en de ouders van De Hoeksteen.