Het overdekte zwembad op het vakantiepark Marveld Recreatie. Foto: Theo Huijskes
Het overdekte zwembad op het vakantiepark Marveld Recreatie. Foto: Theo Huijskes

Marveld middelpunt van gemeentebegroting

Toeristen belasting en bijdrage zwembad als knelpunten

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Vakantiepark Marveld Recreatie in Groenlo was in de afgelopen week tijdens zowel de algemene beschouwingen als de vaststelling van de programmabegroting 2017 via een tweetal invalshoeken uitgebreid onderwerp van gesprek. Enerzijds betrof een en ander de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting en anderzijds het voornemen van het college van B&W om de jaarlijkse financiële bijdrage van de zijde van de gemeente ten behoeve van het zwembad te verlagen.

In zijn kritische betoog richting het college van B&W was het PvdA-fractievoorzitter Richard Klein Tank, die het had over een tenenkrommende ruzie van het college met Marveld Recreatie. "In plaats van deze grootste recreatieondernemer in onze gemeente te omarmen, laat uw college het gebeuren dat daar waar het ene conflict, zijnde de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting nog niet is afgesloten, zich het volgende conflict al weer aandient. Dit laatste gaat over een onbezonnen verlaging van twee ton van de gemeentelijke bijdrage voor het openbaar zwemmen op Marveld Recreatie. Uit de succesvolle publiek-private samenwerkingsconstructie, waar menig gemeente in den lande reeds jaren met afgunst naar kijkt, lijkt nu zomaar de stekker te worden getrokken. Dit zonder een inhoudelijke evaluatie en zonder dat er een visie op de toekomst van de openbare zwembaden is gemaakt. Bovendien loopt een vergelijking met Meekenesch in Lichtenvoorde volledig mank."
VVD-voorzitter Bart Porskamp ventileerde dat er in de raadsvergadering van 18 oktober jl. door zijn fractie vragen zijn gesteld over het voornemen van het college om de financiële bijdrage voor het zwembad van Marveld Recreatie in de toekomst flink te verlagen. Dit met mogelijke gevolgen voor de verenigingen die daar actief zijn. "Tot op heden hebben wij, ondanks ons nadrukkelijke verzoek, nog steeds geen antwoord gekregen van het college. In de meerjarenbegroting valt te lezen dat volgens het college het contract eindigt in 2019. Volgens onze informatie eindigt het contract echter in 2020. Los van de slechte communicatie worden er dus ook nog eens grove fouten gemaakt en wordt er op deze manier onnodig veel druk gezet op de discussie rond de gemeentelijke sportvoorzieningen."

Bomers: 'Er wordt in ieder geval ge- communiceerd'

Oprechte excuses
Met betrekking tot de toeristenbelasting liet wethouder financiën Marieke Frank bij herhaling weten dat een verhoging daarvan onontbeerlijk is. "Toeristische trekkers kosten de gemeenschap veel geld en daar moeten dus voldoende inkomsten tegenover staan. Daarnaast kan ik melden dat er een bijzonder constructief overleg gaande is met de directie van Marveld Recreatie. De mogelijkheden om de forfaitregeling aan te passen, worden op dit moment bestudeerd. Wij hopen in december met een oplossing te kunnen komen."

Ten aanzien van de zwembadkwestie bood wethouder sportzaken Jos Hoenderboom de raad en over de hoofden van de raad de directie van Marveld Recreatie de oprechte excuses aan dat de gemaakte fout niet vóór de begrotingsvergadering was rechtgezet. "Het contract loopt inderdaad af in 2020, op 1 mei van dat jaar. Wij zullen de begroting dienovereenkomstig aanpassen. Daarnaast hebben wij reeds op 24 oktober jl. met Marveld Recreatie gesproken. Wil je als college een bezuiniging van in dit geval € 200.000 inboeken, dan dien je zo spoedig mogelijk met alle partijen aan tafel te gaan. Met de insteek dat wij een gelijkstelling willen met het zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde, wordt eerst alles in kaart gebracht. Daarbij nemen wij ook mee dat er op jaarbasis € 150.000 naar Meekenesch gaat, zijnde € 100.000 voor de verschillende doelgroepen en € 50.000 voor onderhoud zwembad en dergelijke. Ook deze bedragen zullen wij gaan monitoren naar de toekomst, waarna wij er vervolgens bij de gemeenteraad op terugkomen."

Reactie Marveld Recreatie
Directeur Edwin Bomers van Marveld Recreatie zegt, weliswaar heel voorzichtig, een goed gevoel te hebben overgehouden aan de inmiddels gevoerde gesprekken. "Niet dat ik nu al sta te juichen, maar op dit moment wordt er in ieder geval gecommuniceerd met de bestuurders en de beleidsambtenaren van de gemeente aan tafel en dat was voorheen anders. Op deze wijze krijg je als ondernemer de juiste behandeling en krijg je niet alleen te maken met democratische onderhandelingen, maar ook met democratische besluiten. Ten aanzien van de toeristenbelasting zijn wij inderdaad constructief met elkaar in gesprek en hopen daarbij uit te komen op een realistische belasting, die past bij de overnachtingen op Marveld Recreatie." Met betrekking tot de financiële tegemoetkoming ten behoeve van de zwemvoorziening kan Bomers een enigszins kritische reactie niet onderdrukken. "Ik vind het op zijn zachtst gezegd heel bijzonder dat men zonder overleg en nog belangrijker zonder discussie in de raad een dergelijke forse bezuiniging bij de begrotingsvergadering aan de orde stelt. Het is toch eerst belangrijk om van de politiek te vernemen hoe men met de zwemvoorzieningen in deze gemeente in de toekomst verder wil, alvorens allerlei loze kreten te lanceren. Maar ook over deze aangelegenheid zijn wij inmiddels met elkaar in gesprek."
Destijds kondigde directeur Bomers bij de aangekondigde maatregelen op het terrein van de toeristenbelasting aan dat hij in het kader van sponsoring en dergelijke dienovereenkomstige maatregelen richting verenigingen en organisaties zou nemen. Hoe staat het daarmee? Edwin Bomers: "Het is nog te vroeg om daar uitsluitsel over te geven. Wat ik wel kwijt wil, is dat wij met de gemeente in goed gesprek zijn en straks hopelijk ook op de goede weg!"