De Dijkstraat in Lichtenvoorde, uitgebreid onderwerp van gesprek tijdens de begrotingsvergadering. Foto: Theo Huijskes
De Dijkstraat in Lichtenvoorde, uitgebreid onderwerp van gesprek tijdens de begrotingsvergadering. Foto: Theo Huijskes

Fracties maken haast met Dijkstraat

OOST GELRE - De aanpak van de Dijkstraat in Lichtenvoorde was door enkele politieke fracties in hun algemene beschouwingen met betrekking tot de gemeentebegroting 2017 meegenomen. Het was de VVD-fractie die, bij monde van Bart Porskamp, daarin het verst ging en aansluitend ook een motie indiende met de insteek dat er op zeer korte termijn een duidelijke impuls moet worden gegeven aan deze voor het centrum van Lichtenvoorde zo belangrijke straat.

Door Theo Huijskes

"Reeds tijdens de vorige algemene beschouwingen hebben wij aandacht gevraagd om de verpaupering in de Dijkstraat met een grote vorm van urgentie aan te pakken. Het lijkt er echter op dat het college van B&W deze urgentie niet deelt," aldus fractievoorzitter Porskamp. "Wij hebben de stellige indruk dat het college eerst wil wachten totdat het Programma Lichtenvoorde verder is uitgewerkt. En juist die veronderstelling is weer niet te rijmen met de voorliggende begroting, waarin beschreven staat dat er nog dit najaar een voorstel naar de gemeenteraad komt. Wat ons betreft is het nu de hoogste tijd om de daad bij het woord te voegen ten aanzien van de Dijkstraat. Er is geen reden tot wachten. Laat de Dijkstraat het vliegwiel zijn om een mooie start te maken met het Programma Lichtenvoorde. Daarom hebben wij besloten om met betrekking tot deze aangelegenheid een motie in te dienen."

Geen projectontwikkelaar
De fractie van de Nieuwe Liberalen memoreerde nog eens dat het college van B&W met betrekking tot de Dijkstraat een plan heeft gepresenteerd voor 20 grondgebonden sociale (huur)woningen. Jos Wolterink: "Dit plan vergt een totale gemeentelijke financiële bijdrage van circa € 3 miljoen. Ondanks de aanwezigheid van een volwaardig uitgewerkt alternatief plan, wil het college nu ineens een integraal afgewogen plan hebben voor de gehele Dijkstraat, inclusief de bibliotheek. Daar zijn wij absoluut geen voorstander van. Spaghetti maken, moet het college overlaten aan een Italiaanse kok. Op deze manier ontbreken alle vormen van slagvaardigheid bij dit college. Bovendien hebben wij altijd gezegd dat de gemeente niet als projectontwikkelaar dient op te treden. Overlaten aan de markt is wat ons betreft het adagium."

Volle voortvarendheid
Portefeuillehouder wethouder Vincent van Uem reageerde met de opmerking dat niet alleen het Programma Lichtenvoorde, maar ook de Dijkstraat met volle voortvarendheid worden aangepakt. "Deze twee projecten kun je niet afzonderlijk van elkaar zien, ze horen bij elkaar. Wat de Dijkstraat betreft, wordt er door ons college rekening gehouden met ingediende alternatieve plannen, alsmede met de roep om woningbouw voor jongeren in die straat. Eind deze maand denken wij de plannen met betrekking tot zowel het Programma Lichtenvoorde als de Dijkstraat te hebben afgerond. De maand december is vervolgens gereserveerd voor nadere overlegsituaties, informatie- en inloopbijeenkomsten. Vervolgens vindt de advisering en besluitvorming plaats in achtereenvolgens het college van B&W op 31 januari, raadscommissie op 21 februari en de gemeenteraad op 7 maart 2017."