Vlnr Johan Houwers, Han Brouwers en Bea Schouten worden geïnterviewd door Marijn de Vries. Foto: Theo Hujskes
Vlnr Johan Houwers, Han Brouwers en Bea Schouten worden geïnterviewd door Marijn de Vries. Foto: Theo Hujskes

Veel belangstelling voor
'Scholder an Scholder'

OOST GELRE - Het is in de Gelderse Achterhoek nog niet zo slecht gesteld met het verenigingsleven en dat in relatie tot de samenwerking tussen de clubs onderling en de leefbaarheid in de grote en met name kleine kernen. Dit kan worden afgeleid aan de door het samenwerkingsverband 'Scholder an Scholder' georganiseerde bijeenkomst, die afgelopen vrijdagavond in de Hamalandhal van Lichtenvoorde werd gehouden.

Door Theo Huijskes

Met aan het front Marijn de Vries en Sjoerd Weikamp als presentatoren en op de achtergrond Frans Miggelbrink voor de gesproken column ter afsluiting van de bijeenkomst, vond er een interessante interactieve bijeenkomst plaats, die werd bijgewoond door circa 170 belangstellenden als vertegenwoordigers van diverse clubs en organisaties in de Achterhoek. Ten opzichte van twee jaar geleden, toen er in dezelfde locatie een dergelijke bijeenkomst plaatsvond, waren er nu naast van voetbal ook diverse afgevaardigden aanwezig van overige sportverenigingen, alsmede van clubs en organisaties die zich met kunst en cultuur bezighouden.
Van de insteek om zoveel mogelijk initiatieven en ideeën voor de toekomst van de Achterhoek aan te dragen, dit laatste mede met het oog op de reeds in werking gezette krimp en alle gevolgen van dien, is veel gebruikgemaakt. Of zoals gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland het verwoordde: "In de afgelopen jaren is er veel in beweging gezet. Het is nu zaak om dat verder uit te rollen, waarbij een belangrijke boodschap in acht moet worden genomen en dat is dat niemand vast moet blijven houden aan zijn eigen club. Treed buiten je eigen kaders, er liggen schitterende kansen, zeker wanneer sport, cultuur en kunst elkaar weten te vinden en vervolgens gaan samenwerken."
Ook gedeputeerde Bea Schouten, met onder andere de portefeuille leefbaarheid in Gelderland, en de Tweede Kamerleden Johan Houwers en Han Brouwer gaven de aanwezigen een stukje inspirerende input als bagage mee naar huis.

Stichting Pak An
Pascal Kamperman, die als projectleider van 'Scholder an Scholder' verenigingen begeleidt en voorbereidt op de toekomst, meldde nog eens dat alle verenigingen, met het oog op de verdergaande demografische ontwikkelingen gekoppeld aan de krimp, voor de spiegel moeten gaan staan om zichzelf de vraag te stellen of en welke vorm er samenwerking kan worden gezocht.
"Er zijn tal van initiatieven aangeboord en binnen de Achterhoek hebben wij nu reeds te maken met 25 samenwerkingsvormen met betrekking tot zowel de jeugd als de senioren. Belangrijke ontwikkelingen voor het maken van vervolgstappen."
Was uit de gemeente Oost Gelre Freek Jansen aanwezig om zijn verhaal te doen over de totstandkoming van de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) Mariënvelde met daarbij maar liefst 19 dorpsverenigingen en een zorgcorporatie, Johan Godschalk was van de partij om informatie te verstrekken over de opgerichte Stichting Pak An Achterhoek. Een stichting - met ambassadeurs als Matthijs van Nieuwkerk, Bennie Jolink en Guus Hiddink - die als doelstelling heeft om van de Achterhoek de "allercoolste" regio van Nederland te maken. De initiatiefnemers van deze stichting zijn Zwarte Cross en Grolsch bierbrouwerij.
"Zij willen de leefbaarheid van en in de Gelderse Achterhoek ondersteunen en vergroten door verenigingen, organisaties en individuele personen met een uitzonderlijk en tevens innovatief idee op dat terrein financieel te ondersteunen. Sedert de maand mei van dit jaar zijn er reeds 72 ideeën ingediend", aldus Godschalk.