Gerard Weenink plant met hulp van Henk Berenschot de boom. Foto: Ferry Broshuis
Gerard Weenink plant met hulp van Henk Berenschot de boom. Foto: Ferry Broshuis

Gerard Weemnink en Diana Abbink planten een boom

Schrieverspad op Kotmans weer uitgebreid

Door Ferry Broshuis

MISTE - Op het prachtige landgoed Kotmans in Miste hebben zaterdagmiddag Gerard Weenink en Diana Abbink een boom geplant langs het Schrieverspad.

Het is al vele jaren een goede traditie van de Dialectkring Achterhoek en Liemers om in november bomen te planten langs het 'Schrieverspad'. Inmiddels staan er al ruim zestig bomen, zo kon landgoedbeheerder en eigenaar Henk Berenschot vertellen. Vrijdag werd de eerste boom geplant door Gerard Weenink uit Lievelde, de man van Erve Kots. Hij is al op hoge leeftijd, maar was desondanks present. Zijn echtgenote Marietje moest wegens ziekte verstek laten gaan. De boom die nu trots in de grond staat draagt de naam 'taxus baccata' en wordt in de streektaal aangeduid met 'iemenboom'. Gerard Weenink heeft ondanks zijn hoge leeftijd zijn humor nog niet verloren want toen iemand vroeg naar zijn leeftijd zei hij: "D'r was ne boer den wol graag ne papegaai hebben. 'Waorumme', vroog den man. Ton zei den boer: 'Den papagaai wordt honderd joar en dat wil ik graag metmaken!' ".

Diana Abbink
Daarna was het de beurt aan Diana Abbink. Zij is voorzitter van de Dialectkring, maar merkte gevat op dat zij zichzelf niet heeft gekandideerd; daar is een speciale commissie voor. Diana Abbink heeft haar sporen verdiend voor de Dialectkring en zij plantte met enthousiasme een inlandse eik die nu het Schrieverspad siert.
Bij beide bomen komt ook nog een passende tekst.
Na afloop van het officiƫle gedeelte ging het gezelschap naar Den Tappen om na te praten en te genieten van een kopje koffie.
Het landgoed Kotmans is te bezichtigen, waaronder dus het intussen door bomen omzoomde Schrieverspad met talloze fraaie teksten van de schrijvers en er is een overdekte ruimte waar verdere informatie kan worden verkregen.

Diana Abbink met Henk Berenschot bij haar eikenboom. Foto: Ferry Broshuis