Prins Hans (links) en Adjudant Rogier, in vol ornaat, voorafgaande aan hun proclamatie. Foto: Henri Walterbos
Prins Hans (links) en Adjudant Rogier, in vol ornaat, voorafgaande aan hun proclamatie. Foto: Henri Walterbos

Hans en Rogier:
van horrorclowns tot hoogheden

'Beltrum hef weer ne BAF neudig'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Tijdens de eerste buutavond, vrijdagavond, was een volle zaal getuige van het aftuigen van de hoogheden Prins Sander (Esselink) en Adjudant Richard (Stortelder). De bezoekers die zaterdagavond aanwezig waren, waren getuige van de onthulling van hun opvolgers, het 48ste prinsenpaar van de Belhamels.

Na een spannende onthulling met 'bieleman-horror-clowns' en opzwepende muziek, kwamen Hans Wolterink en Rogier Piepers tevoorschijn als de nieuwe aanvoerders van het Beltrumse carnaval. De frisse jongens maakten een verpletterende eerste indruk met hun proclamatie, waarin veel Beltrumse zaken voorbij kwamen en op de hak werden genomen. Niets werd geschuwd. De aanwezigen konden het enorm waarderen, gezien het grote applaus en de vele lachsalvo's tijdens het voorlezen ervan. "Beltrum hef weer ne BAF neudig, de Belhamels Armee Fraktion", aldus Prins Hans.
Vanzelfsprekend kwam 'Grolle' ook aan de beurt. "Dat het kleine stadje Grolle van de Knunnekes Beltrum weer nodig hef, is ons wal duudelijk. Het fietspad mos ni-js asfalteerd worden. Ze vroagt de dames van Vios um te kommen helpen voetballen, en ze stoat te popelen dat wi-j de mest komt brengen en bier uut de ni-je brouweri-je weer met goat nemmen", kreeg Rogier de lachers op zijn hand. De nieuwe Belhamels hoogwaardigheidsbekleders sloten af met hun leus; 'Normaal knapt wej in het veld of in het bos, noo bateren wej met de Belhamels er op los'.

Buutreedners
Voorafgaande aan de onthulling, en daarna, was het lachen, gieren, brullen om drie buutreedners. Local hero Bas de Stofjas beet het spits af en sloot de avond af, waarbij met name in de laatste buut Beltrumse zaken aan bod kwamen. Gezien de reacties was het een feest der herkenning.
Thijs Kemperink kwam als zichzelf, als standup-comedian. Met zijn 'Tukker-logica' was hij beide avonden top volgens het opgekomen publiek.
Jasper van Gerwen was vanuit Brabant naar Beltrum gekomen om te vertellen over de scouting voor lelijke kinderen, waar hij bij zat. Vrijdagavond was het Fons Monasso nog die de Beltrummers deed schuddebuiken van het lachen. Met Valse Loch en de Belstars er nog aan toegevoegd kan Beltrum terugkijken op twee prachtige buutavonden. Spilmanuitbaatster Els keek beide avonden lachend toe, en zag dat het goed was.

Prins Hans (links) en Adjudant Rogier, enkele seconden na hun onthulling.