Roy Tammel geeft een van zijn speelsters een peptalk. Foto: PR Vios B
Roy Tammel geeft een van zijn speelsters een peptalk. Foto: PR Vios B

Damesteam VIOS B in de lift

BELTRUM - In Nederland voetballen zo'n 150.000 vrouwen en meiden: tussen de jongens, op laag niveau en op Eredivisie-niveau. Een meisje kan óók dromen om voor het Nederlands elftal uit te komen, of bij clubs als FC Twente en Ajax te spelen. Het feit dat er zowel jongens als meiden bij een club voetballen, maakt het voetbal alleen maar mooier, de club socialer en meer divers. Bij VIOS Beltrum realiseren ze zich dat maar al te goed. De laatste jaren is er vanuit de club veel geïnvesteerd in het meiden- en vrouwenvoetbal. Zo ook dit seizoen, toen Roy Tammel (46) werd aangesteld als de nieuwe trainer van het eerste vrouwenelftal.

Jarenlange ervaring
Zelfverzekerd en enthousiast stapt Tammel het 'teamlokaal' van VIOS binnen, duidelijk nog nagenietend van de sensationele overwinning op SDOUC vorige week. "We maken enorme stappen als team," stelt Tammel tevreden vast. "Er wordt voor elkaar gewerkt en we maken gebruik van elkaars kwaliteiten. Iedereen groeit en dat is fantastisch om te zien. "Het bestuur van VIOS Beltrum heeft het vrouwenvoetbal net zo hoog in het vaandel staan als het mannenvoetbal en dat blijkt. Met de aanstelling van Tammel, in het bezit van een TC3 diploma, geeft VIOS aan serieus bezig te zijn met het vrouwenvoetbal. Tammel heeft jarenlange ervaring als speler én als trainer. "Ik merk dat ik door de jaren heen tactisch sterker ben geworden en de tegenstander goed kan analyseren waardoor wij als team sneller kunnen anticiperen." Tammel vindt dat zijn voorgangers al aardig wat progressie geboekt hebben met de dames, maar vindt dat er nog meer te behalen valt. "We zijn niet constant genoeg en vaak nog te onzeker over onszelf. Ik hoop dat ik die onzekerheid en twijfel kan wegnemen bij de dames, want er zit ongelofelijk veel talent en kwaliteit in de ploeg."

Een bekend gezicht
Tammel is geen onbekende voor VIOS. Toen bleek dat hij wegens blessures zelf niet meer op het hoogste niveau kon voetballen, besloot hij het trainersvak in te duiken en met succes: hij was jaren actief als trainer van de C-, B- en A-jeugd van VIOS B en trainde ook Grolse Boys 1. Wanneer hem naar zijn meest memorabele moment als trainer, tot nu toe, gevraagd wordt begint hij te glimlachen. "Dat was toch wel voetballen in de 1e klasse met VIOS A1. Dat was ontzettend gaaf", is hij nog steeds euforisch. "Echter lijkt het mij ook fantastisch om de dames weer terug op niveau te brengen door te promoveren naar de tweede klasse." Tammel is zeer te spreken over VIOS als club. "Er heerst een enorme samenhorigheid binnen de club. Ik heb ontzettend veel respect voor iedereen die als vrijwilliger zijn steentje bijdraagt aan de club. Zowel binnen als buiten het veld steekt iedereen elkaar de handen toe. Ook worden de lagere elftallen serieus genomen binnen VIOS en krijgen zij ook de kans om zich te ontplooien. Dat vind ik ontzettend mooi."

Aanstormend talent
Tammel kijkt uit naar de toekomst. "Er zit enorm veel aanstormend talent in de jeugd. Dat is ontzettend belangrijk wanneer je als ploeg de volgende stappen voorwaarts wilt gaan zetten." Niet alleen ambitie is belangrijk voor het vrouwenvoetbal, ook sfeer en plezier zijn erg belangrijke aspecten binnen de Beltrumse voetbalclub. Ook Tammel hecht hier waarde aan. "Ik merk dat de sfeer binnen het team optimaal is. Dat gaat natuurlijk ook samen met de goede resultaten die we geboekt hebben de afgelopen weken, maar ook met het feit dat er regelmatig leuke activiteiten en feestjes worden georganiseerd." De dames hebben wel moeten wennen aan Tammel. "Ik ben een zeer fanatieke, maar ook directe trainer. Ik heb mijn hart op mijn tong liggen en zeg altijd meteen waar het op staat. Daar hebben de dames zeker aan moeten wennen. Echter merk ik dat ze de fanatieke trainingen en mijn directheid ook steeds meer gaan waarderen en ook eerlijker en directer tegenover mij zijn, waardoor bepaalde issues sneller en makkelijker getackeld kunnen worden en we ons kunnen focussen op het behalen van de drie punten op zondag." Tammel geeft aan dat de dames nog een lange weg te gaan hebben, maar dat er zeker een stijgende lijn in het voetbal zit. "Elke week maken we weer stappen als team. Daar kan ik heel erg van genieten. Ik ben enorm trots op het team en hoop dat we aan het einde van dit seizoen een fantastisch resultaat kunnen neerzetten door in de top-3 te eindigen."