De heer Sali (derde van linkes) met zijn Eritrese vrienden en twee vrijwilligers van de Vincentiusvereniging Groenlo. Foto: PR
De heer Sali (derde van linkes) met zijn Eritrese vrienden en twee vrijwilligers van de Vincentiusvereniging Groenlo. Foto: PR Foto:

Groenlose organisatie helpt ook Vluchtelingenwerk

GROENLO - Deze week kon meneer Sali uit Groenlo zijn vrouw en vier kinderen uit Eritrea verwelkomen. Sali vluchtte uit de Afrikaanse dictatuur en kwam terecht in Nederland. Sinds twee jaar woont hij in Groenlo. Sali wordt begeleid door Wilma van der Donk en Han Hilderink, vrijwilligers bij Vluchtelingenwerk Nederland.

Door Kyra Broshuis

"Het is ontzettend belangrijk dat deze mensen worden voorzien in hun eerste levensbehoeften zoals onderdak, eten en drinken en warmte. Wij helpen hen bij de inrichting van de woning, het papierwerk en veel andere zaken. De Vincentiusvereniging is voor ons van onschatbare waarde. Hier krijgen we veel spullen zoals bedden, dekens en potten en pannen. Daar zijn we deze vrijwilligers ontzettend dankbaar voor," vertelt Wilma van der Donk.

Goede doelen over hele wereld
Jan ten Dolle (71), vice-voorzitter van de Vincentiusvereniging, doet het graag. "Ik wil iets doen wat echt zoden aan de dijk zet. Dat doe ik niet alleen, we werken hier met zo'n 50 vrijwilligers. Allemaal mensen die zich, achter de schermen, inzetten voor een ander. Wekelijks is hier de uitgifte van de voedselpakketten van de Voedselbank en we verkopen allerlei spullen in onze winkel, maar daarnaast gaan er ook veel goederen naar goede doelen over de hele wereld. Via via krijg ik veel afgekeurde partijhandel binnen waar we mensen ontzettend blij mee kunnen maken. We helpen er allerlei projecten mee zoals SKB4Gambia, Pax Kinderhulp, Stichting Oost Europa Hulp, Stichting Eritrea Hagez en Caritas."

Maximaal acht maand
Ten Dolle en de zijnen zijn blij dat ze ook Vluchtelingenwerk kunnen helpen met het doneren van de broodnodige spullen. "Wanneer het nodig is, staan we ook klaar om de spullen te helpen verhuizen. Onze vrijwilligers Jos Rouwmaat en Clemens Wessels zijn soms dag en nacht in de weer met de vrachtwagen." Voor Van der Donk en Hilderink zijn het drukke tijden. "Wij mogen nieuwe mensen maximaal acht maand begeleiden. Gelukkig is de gemeente Oost Gelre bezig met het opzetten van een zogenaamd maatjesproject zodat deze mensen na die acht maand niet aan hun lot worden overgelaten. Want vergeet niet dat deze mensen te maken hebben met een enorme omschakeling. Vaak hebben ze verschrikkelijke dingen meegemaakt en zijn ze helemaal alleen in Nederland. Er wordt veel óver deze mensen gepraat. Erg jammer, ga eens praten mét deze mensen. Ze zijn ontzettend aardig en willen graag meedoen in onze samenleving. Ik vind het fantastisch dat de mensen van de Vincentiusvereniging zich zo inzetten voor deze mensen. Instellingen als deze voegen zo ongelooflijk veel toe. Daarbij wil ik ook graag de kerk noemen. Pastoor de Jong van de Calixtuskerk stelt elke dinsdagavond de kerk open zodat de groep christelijke vluchtelingen hun geloof kan beleven. De pastoor heeft hen een rondleiding gegeven en nu komen ze elke week samen onder begeleiding van de kosters Hennie Schovers en Ria Walterbos."

'Hier worden we blij van'
De vrijwilligers van de Vincentiusvereniging helpen graag, zegt Ten Dolle. "Hier worden we echt blij van, we krijgen ontzettend veel waardering van en dankbaarheid van alle goede doelen die we steunen. Het is mooi dat we Vluchtelingenwerk op zo'n praktische manier kunnen helpen."
Het huis voor het gezin van meneer Sali is inmiddels ingericht, met spullen van de Vincentiusvereniging en met hulp van de vrijwilligers.

Winkel Vincentiusvereniging
Bij de winkel van de Vincentiusvereniging aan de Oranjestraat 11 in Groenlo kan men terecht voor:
• Meubels: banken, stoelen, tafels, kasten, bedden, witgoed en curiosa.
• Elektronica: verlichting, beeld- en geluidapparatuur en computer apparatuur.
• Huishoudelijke artikelen als serviesgoed, keukenapparatuur en speelgoed.
• Hobby, tuinartikelen zoals tuinmeubels, gereedschap en trimtoestellen.
• Boeken, lp's, cd's, dvd's.
• Textiel: dames-, heren- en kinderkleding, schoeisel.
• Beddengoed en huishoudtextiel.
De winkel is op zaterdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur geopend. Uiteraard kan men spullen inleveren bij de winkel, deze dienen heel en schoon te zijn.