Linda Commandeur. Foto: Kyra Broshuis
Linda Commandeur. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Derde boek voor Linda Commandeur

'Zo simpel is het dus wél. 15 keer weerstand overwinnen' verschijnt 26 november

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Haar naam is bekend in Groenlo en omstreken. In 1995 kwam ze voor de liefde vanuit Lochem naar Groenlo en ging nooit meer weg. Linda Commandeur is stadsmanager van Groenlo en de initiatiefneemster van BS22. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf Gewoon! Commandeur én schreef ze drie boeken.

Eén over modern naoberschap waarin ze vragen beantwoordt als 'Wat is modern naoberschap? Wat is het verschil met het oude, traditionele naoberschap? Wat betekent de inzet van naoberschap voor onze toekomst? Wat zijn succesfactoren en waar kan het misgaan?' Het boek gaat over het nieuwe netwerk van mensen met gebruik van nieuwe communicatiemiddelen, gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid, wederzijds vertrouwen, talenteninzet en wederkerigheid.
Haar tweede boek gaat over BS22 waar Commandeur de grondlegger van is. Het boek beschrijft de weg naar de realisatie deze 'waarmaakplek voor ideeën' en laat de lezer kennismaken met het systeem van initiatiefnemers, starters, meebouwers, partners, energizers en de gevestigde orde. Er worden tips en tops gedeeld om zo anderen te inspireren om hun eigen idee waar te maken.

'Vroeger vond ik tegenslagen een vies woord'

Haar 44e verjaardag, op zaterdag 26 november aanstaande, viert Linda met de presentatie van haar derde boek 'Zo simpel is het dus wél'. Een boek over het overwinnen van weerstanden om zo je eigen dromen en wensen waar te maken.

Waarom dit nieuwe boek?
"Met mijn bedrijf Gewoon! Commandeur geef ik mensen en bedrijven inzicht en uitzicht. Ik laat ze hun eigen mogelijkheden zien en begeleid veranderprocessen in organisaties. Ik geef lezingen en fungeer regelmatig als dagvoorzitter. Uiteindelijk draait alles om communicatie. Er is niet één waarheid, ik belicht altijd verschillende kanten en kijk naar de mogelijkheden. Ik heb vroeger journalistiek gestudeerd en heb altijd gedacht dat ik nooit wat met die studie heb gedaan. Nu zie ik dat ik dat juist wél doe. Ik vertel verhalen, zowel in woord als in beeld. In mijn nieuwe boek beschrijf ik 15 stappen over verschillende vormen van weerstand waarbij stap 0 altijd de hunkering of het verlangen is. Wat doe je als je iets wilt, maar weerstanden je tegenhouden. Weerstanden bij anderen maar vooral de weerstand in jezelf. Smoesjes, dus. Ik ken dat gevoel ook en heb een manier gevonden om ermee om te gaan, dat wil ik graag delen.

'Niet alles wat ik doe is een succes'

Het klinkt heel optimistisch en positief. Is alles in jouw leven altijd hosanna?
"Haha, ik begrijp dat dat soms zo overkomt. Ik krijg vaker de kritiek altijd positief te zijn. Natuurlijk gaat mijn leven ook niet altijd over rozen. Ik heb drie keer een burn-out gehad, heb te maken gehad met ontslag, heb een hernia gehad en heb onlangs nog een ingrijpende buikoperatie ondergaan. En zeker niet alles wat ik doe is een succes. Ik doe heel veel dus niet alles lukt. Maar ik kan dat dan wel afsluiten; ik heb het geprobeerd dus in die zin is het geslaagd. Ik kijk in kansen in plaats van dat ik denk in problemen. Soms moet je tegenslagen accepteren. Vroeger vond ik dat een vies woord; het stond gelijk aan berusting. Nu is het zien wat er is."

Je zegt dat het schrijven van je boek je ook weer nieuwe inzichten heeft gegeven?
"Absoluut. Ik wilde eerst een boek schrijven over waarom ik geen kinderen heb, daar was ik toen erg mee bezig. Er zijn maar weinig boeken over terwijl er steeds meer vrouwen zijn die (bewust) geen kinderen hebben. Maar toch wil ik schrijven over wat ik wél heb en doe en zie. Daarbij kwam het ook weer naar voren: als iets niet lukt, in dit geval het schrijven over de kinderloosheid, is dat een les."

Is het echt allemaal zo simpel?
"Ik wil graag laten zien dat je altijd een keuze hebt. Óf je laat je weerhouden óf je denkt: ik wil het en ik moet hier dus doorheen. Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, kun je rekenen op negatieve reacties. Niet fijn, maar laat dat je niet afhouden van je doel. Probeer ook uit die reacties iets positiefs te halen. In die zin ben ik inderdaad een wereldverbeteraar. Bij grote maatschappelijke problemen kijk ik wat ik kan doen op mijn niveau. Ik wil de lezers graag laten zien hoe ik denk en dat heeft vaak alles te maken met vertrouwen. Zo werken we ook bij BS22: we geven vertrouwen dat een plan kan slagen. Iedereen verdient iemand die in hem gelooft."

'Uiteindelijk draait alles om communicatie'

Hoe zie je de toekomst van Groenlo?
"Heel positief! Mensen zijn trots op hun stad en grijpen kansen. De krimp raakt ons natuurlijk wel maar ik denk dat we daar niet zo krampachtig over moeten doen. Het levert namelijk ook weer veel mooie initiatieven op, zoals bijvoorbeeld de recentelijke energie-coöperatie. Ook de krimp kun je zien als een kans, het levert nieuwe kansen en veel creativiteit op. Natuurlijk zijn er ook veel partijen die hier echt nadeel van ondervinden. Zij kunnen vanuit deze situatie nadenken over nieuwe mogelijkheden. Geef antwoord op de vraag: Wat wil ik nou echt?