Joop Oosterholt links en Jan Gerritsen rechts bespreken de opzet van de wandeltocht. Foto: Theo Huijskes
Joop Oosterholt links en Jan Gerritsen rechts bespreken de opzet van de wandeltocht. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Karakteristieke Midwinter Wandeltocht

Wandelen in een idyllisch landschap rond Vragender

Door Theo Huijskes

VRAGENDER - Een sfeervolle, tevens met enkele welkome ingrediënten aangeklede, wandeltocht in de fraaie omgeving van kleine kern Vragender, waarbij je tegelijkertijd kunt genieten van de klanken van de midwinterhoorn. Joop en Ans Oosterholt van het bekende café-restaurant Overkamp in Vragender zien het helemaal zitten. Op zondag 11 december wordt de daad bij het woord gevoegd.

Buiten komt de regen met bakken uit de lucht. Dit weerhoudt het enthousiaste ondernemersechtpaar er niet van om binnen onder het genot van een kop kwaliteitskoffie de contouren uit te zetten voor het op de tweede zondag van december uit te voeren initiatief. Aangeschoven is ook Jan Gerritsen uit Winterswijk, vertegenwoordiger van de onder de Oudheidkundige Vereniging ADW ( (Aalten, Dinxperlo en Wisch) ressorterende werkgroep ADW Bloazers, met als uithangbord het midwinterhoornblazen.
"Namens deze groep zullen op 11 december een achttal blazers aanwezig zijn om de deelnemende wandelaars helemaal mee te nemen in een cultuur-historische sfeer. Onze groep bestaat uit blazers, die allemaal in de leeftijd zijn van 50 jaar of ouder en die er alles aan gelegen is om deze oude traditie in stand te houden", aldus een enthousiaste Gerritsen, die er nog aan toevoegt dat in het inmiddels 26-jarige bestaan van de ADW Bloazers reeds circa 600 liefhebbers ook zelf een midwinterhoorn hebben gemaakt.

Joop en Ans Oosterholt, altijd in voor een nieuw initiatief, zien het helemaal zitten. "Eerlijk gezegd is het niet de eerste keer dat wij een dergelijke wandeltocht organiseren. Ook een vijftal jaren geleden hebben wij iets dergelijks georganiseerd. De aanduiding 'nieuw initiatief' heeft met name te maken met de invulling en aankleding van de tocht. Op de dag zelf kunnen belangstellenden zich vanaf 10.00 uur 's morgens inschrijven. Inschrijving vooraf heeft echter onze voorkeur. Dat kan geschieden via info@cafe-overkamp.nl of telefonisch via 0544-371413. De deelnemende wandelaars kunnen dan zelf, zij het wel tussen 10.30 uur en 12.00 uur, kiezen wanneer men van start wil gaan." De tocht, uitgezet door Joop Oosterholt, gaat door het idyllische en glooiende bosrijke landschap van en rond Vragender en kent een lengte van tien kilometer. "Om het voor iedereen van jong tot oud aantrekkelijk te houden, vragen wij per persoon slechts vier euro inschrijfgeld. Voor dat bedrag wordt men, zoals aangegeven, begeleid door de op de maand december van toepassing zijnde klanken van de midwinterhoorn, waarbij ook uitleg mag worden gevraagd over het midwinterhoornblazen. Verder krijgen alle deelnemers op een centrale pauzeplek een speciaal biertje en een Belgisch stoofpotje aangeboden. Voor hen die een biertje niet zien zitten, is er een lekker glaasje glühwein."