Het optreden van december 2015 in De Storm in Winterswijk. Foto: Theo Huijskes
Het optreden van december 2015 in De Storm in Winterswijk. Foto: Theo Huijskes

Shuffle nog één keer in De Storm in Winterswijk

GROENLO - "Het moet op zondag 11 december in Winterswijk een soort apotheose worden. Het sluitstuk van een bijzonder succesvolle theatertournee. Met onze show 'Slagveld' hebben wij opgetreden in tal van theaters in en buiten deze regio. Maar Winterswijk, en dan heb ik het over De Storm, geldt op dit moment nog altijd als dé theatervoorziening voor Groenlo en omgeving. Bovendien komen wij er graag. Beschouw het als een soort thuishaven die aanvoelt als een warm, aangenaam bad."

Door Theo Huijskes

Aan het woord is John Sonderen, artistiek leider van The Shuffle Percussion Group uit Groenlo. Sonderen, geboren in Beltrum en heden ten dage woonachtig in Duiven, is al ruim tien jaar werkzaam voor Muziekvereniging Groenlo, voorheen Leo Harmonie.
"Menige buitenstaander wil het niet geloven, maar het is onvoorstelbaar welk een ontwikkeling het onderdeel slagwerk binnen deze vereniging momenteel doormaakt. De belangstelling en aanwas van jeugd is enorm en dat heeft natuurlijk mede te maken met de successen van Shuffle. Kinderen zien en horen het van dichtbij en willen daar vervolgens zelf onderdeel van uitmaken. Al met al een voor iedereen positieve ontwikkeling."

Derde theatershow
'Slagveld', waarvoor men op de tweede zondag van december (aanvang: 14.30 uur) nog éénmaal naar het theater kan komen is de derde show met een hoog professioneel karakter op rij. De door twaalf performers ingevulde, tevens non-stop spectaculaire show met opeenvolgende flitsende onderdelen, werd in voorgaande jaren voorafgegaan door de shows 'Slagroom' en 'Slapstick'. Met 'Slagveld' heeft de helemaal ingewerkte en bovenal op elkaar afgestemde Percussion Group in circa tien theaters opgetreden. Na de première destijds in Eibergen waren dat onder andere Hengelo Ov., Ulft, Amersfoort, Zutphen, Doetinchem, Oldenzaal en Tiel. In Winterswijk, waar men op 13 december 2015 voor een uitverkocht huis op de planken stond, wordt de succesvolle tournee dus afgesloten en is het dientengevolge de laatste kans om het passievolle gezelschap aan het werk te zien en horen.
"Bovendien wordt de bezetting voor deze show voor enkele onderdelen aangevuld met een viertal jonge knapen die niet alleen hun debuut maken, maar ook de aanstormende nieuwe aanwas vertegenwoordigen", aldus John Sonderen, ook in het dagelijks leven als slagwerker, leraar en dirigent bezig met alleen maar werk dat direct of indirect in verband staat met zijn grootste hobby: muziek.

Een vierde editie?
Wanneer een mogelijk vervolg van de drie theatershows ter sprake komt, gaat John Sonderen heel zorgvuldig om met het kiezen van zijn woorden.
"Let wel dat wij onderdeel uitmaken van een plaatselijke muziekvereniging. Niet alleen op muzikaal gebied, maar met name organisatorisch gezien kost het ons veel energie en tijd om iets dergelijks voor elkaar te krijgen. Daarbij speelt ook nog eens het aspect dat niet alleen het publiek, maar ook wijzelf iedere keer alleen maar meer en vooral beter willen. Het is daarom dat wij nu even pas op de plaats maken. Even iets rustiger aan, dit ook omdat meerdere zaken binnen de vereniging onze aandacht vragen. Maar dat er straks opnieuw iets op theatergebied wordt ondernomen, is een ding dat zeker is. Wij kunnen immers niet meer terug. Maar vooralsnog wil ik gaarne kwijt dat ik onwijs trots ben op deze club Grollenaren, die dit alles mogelijk hebben gemaakt. Met ons allen hebben wij het voor elkaar gekregen dat wij op slagwerkgebied een unieke status in Nederland hebben afgedwongen. Dit blijkt niet alleen uit de grote belangstelling voor onze shows, maar vooral uit het feit dat geheel Nederland ons op de voet volgt. Trotse gevoelens zijn daarom helemaal terecht."