Deelnemers aan de Meet & Match zijn druk met elkaar in gesprek en realiseren uiteindelijk 28 matches. Foto: Barbara Pavinati
Deelnemers aan de Meet & Match zijn druk met elkaar in gesprek en realiseren uiteindelijk 28 matches. Foto: Barbara Pavinati Foto:

'Meet & Match' opent ogen

'We zijn buiten de geijkte paden gegaan'

Door Barbara Pavinati

OOST GELRE – "De aard van de vragen die binnenkwamen, vroeg om een andere aanpak", verklaart Mark Reinders, voorzitter van de Oost Gelrese Uitdaging, de nieuwe vorm van de Beursvloer. Op donderdagmiddag 10 november vond in plaats daarvan een 'meet & match' plaats in De Bron in Groenlo. Tien maatschappelijke organisaties stelden hun prangende vragen, die gehoord werden en veelal opgelost. Met elkaar meedenken, tot matches komen, je netwerk vergroten en met antwoorden naar huis gaan op vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had: al deze resultaten zijn in deze dynamische samenkomst bereikt.

"Wat is er gelukt, als dat is gelukt wat jij wilt dat er lukt?" met deze vraag start Linda Commandeur de workshop. "Je kan als organisatie vragen wat je wilt, maar als je zegt waarom je iets wilt, zijn mensen eerder bereid je te helpen", legt ze vervolgens uit. Dan krijgen de organisaties één minuut de tijd om te zeggen waarom ze bestaan. In de ronde die volgt mogen ze één minuut toelichten wat ze nodig hebben. Tijdens deze tweede ronde schrijven de 'luisterende' organisaties tips op oranje post-it. Deze worden vervolgens verzameld op het blad aan de muur waar de vraag van de betreffende organisatie geschreven staat.

Andere ogen
Na deze twee rondes blijkt dat er veel overlap is in het soort vragen dat leeft. Zo zoeken bijvoorbeeld Workmate Company, Het Bariet en het Wijkleercentrum van het Graafschap College naar stage/werkplekken voor de mensen die ze vertegenwoordigen. Voedselbank Oost Achterhoek en Netwerkgroep Orsus hebben juist behoefte aan vrijwilligers. De deelnemers worden in twee groepen verdeeld en de mensen van de Oost Gelrese Uitdaging lopen rond om ze te helpen en met andere ogen naar hun vragen te laten kijken. Wethouder Jos Hoenderboom is ook even bij de workshop aanwezig en bekijkt geïnteresseerd de bladen op de muur waar de vragen hangen.

Levert meer op
Inge Reijrink van Netwerkgroep Orsus is erg tevreden over de middag: "We hebben mensen gevonden die een workshop willen geven, mensen die ons aan middelen willen helpen en ideeën opgedaan om samen te werken. We zijn buiten de geijkte paden gegaan." In totaal zijn er 28 matches ontstaan. En niet alles was van tevoren al bedacht. Joske Elsinghorst-van Huet: "De Zonnebloem krijgt nu attenties voor ouderen die gemaakt worden door Het Bariet. Deze vraag was niet eens gesteld. De workshop levert duidelijk meer op dan je van tevoren denkt."


oostgelreseuitdaging.nl