Leerlingen van het Marianum repeteren hard voor ‘De Marathon’. Foto: Maarten Müller
Leerlingen van het Marianum repeteren hard voor ‘De Marathon’. Foto: Maarten Müller Foto:

Schooltoneelstuk
'De Marathon' verbindt

Leerlingen Marianum en Het Bariet spelen samen in door docenten bewerkt filmverhaal

Door Barbara Pavinati

OOST GELRE - Ver van de bewoonde wereld, in het scoutinggebouw van Sint Bernardusgroep in Lievelde, repeteren leerlingen van het Marianum en Het Bariet. Zij zijn onder begeleiding van een groep docenten bezig met de repetitie van toneelstuk 'De Marathon'. Deze voorstelling is op 24 en 25 november in het Marianum in Lichtenvoorde te bekijken. In dit naar de bekende Nederlandse film bewerkte toneelstuk staat de strijd van een kleine tegen een grote sportschool centraal. Uiteindelijk wint de underdog.

'Hoe beter je elkaar kent, hoe prettiger je met elkaar omgaat'

Het verhaal van de film 'De Marathon' is bewerkt voor toneel door Ivar Gierveld en Ceciel Kolkman, beiden werkzaam in het onderwijs. De garage in de film is door een sportschool vervangen, zodat de leerlingen niet alleen maar mannenrollen hoeven te spelen. Daarnaast bood dit onderwerp meer gelegenheid om op de actualiteit in te haken. Ook zijn er andere aanpassingen geweest. Zo wordt er in het stuk bijvoorbeeld niet zo uitgebreid gevloekt. Op deze manier sluit het toneel beter aan bij de belevingswereld van de leerlingen. Verder is er een band opgericht om de muziek te spelen die aan het stuk is toegevoegd. Ivar: "We hebben voor deze film gekozen omdat we een keer iets wilden doen met volkse types. Die zijn in dit stuk zeker aanwezig."

Groep
Fleur Ribbers, Jesse Beerten en Jasper Lankveld hebben alle drie een rol met veel tekst gekregen na een auditie waar iedereen aan kon meedoen. Ze vertellen: "Het is een ontzettend humoristisch stuk met ook moeilijke onderwerpen, zoals kanker. Verder hebben wij van onze deelname ook iets opgestoken. Je leert je concentreren en maakt nieuwe vrienden. We zijn een hele hechte groep. Ook de vijf leerlingen van Het Bariet die meedoen zijn laaiend enthousiast. Het kost wel veel tijd. We missen nu lessen op school. Die moeten we later weer inhalen."

Dwarsverbanden
"Het voordeel van toneel is dat je verschillende leerlingen bereikt: muzikanten, toneelspelers en creatievelingen voor bijvoorbeeld het decor. Er zijn heel veel mensen bij deze productie betrokken", legt Maarten Müller, begeleidend docent, uit en hij vervolgt: "Een school is een gemeenschap en het is voor leerlingen leuk als ze niet alleen leeftijdgenoten kennen, maar dat er ook dwarsverbanden ontstaan. Hoe beter iedereen elkaar kent, hoe prettiger je met elkaar omgaat en hoe meer rekening je met elkaar houdt."

Kaarten
Iedereen is welkom bij de voorstellingen. Kaarten zijn voor 3,50 euro verkrijgbaar in de vier aula's van de scholen of te reserveren via toneel@marianum.nl.


www. marianum.nl