De ruïne in Vragender. Foto: PR
De ruïne in Vragender. Foto: PR Foto:

Lichtenvoorde 400 jaar geleden

LICHTENVOORDE - Dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat Lichtenvoorde een zelfstandige heerlijkheid werd en dat ook de reformatie werd ingevoerd. Na een jarenlang proces tegen het Bisdom Münster heeft het Hof van Gelderland in december 1615 uitgesproken dat de Heerlijkheid Borculo met Lichtenvoorde wordt toegewezen aan graaf Joost van Limburg Styrum, erfgenaam van Joost van Bronckhorst. Nog diezelfde maand neemt hij Eibergen, Neede, Geesteren en Gelselaar al in bezit. In januari 1616 worden Borculo en Lichtenvoorde bezet en ingenomen.

Graaf Joost van Limburg Styrum was protestant en in navolging van de Augsburgse confessie 'Wiens land, diens godsdienst' wordt in Lichtenvoorde en omstreken direct de protestantse godsdienst ingevoerd. De kapellen van Vragender en Lichtenvoorde worden van de ene dag op de andere protestant. De plaatselijke bevolking heeft daar verder niets over in de melk te brokkelen. Hij maakte van Lichtenvoorde wel een zelfstandige Heerlijkheid. Tot dan behoorde Lichtenvoorde als afzonderlijk deel bij de Heerlijkheid Borculo.
De Van Bronckhorsten waren eeuwen onafgebroken de Heren van Borculo, waar ook Lichtenvoorde aan toebehoorde. Giselbert van Bronckhorst wordt genoemd als de bouwheer van het vroegere kasteel te Lichtenvoorde rond 1277 en later Otto van Bronckhorst die in 1444 in Vragender een kapel stichtte, in overeenstemming met de pastoor van Groenlo. De ruïne van deze kapel staat er nog. Vervolgens is het Frederik van Bronckhorst die in 1496 in Lichtenvoorde een kapel laat bouwen op de plek waar nu de Johanneskerk uit 1648 staat. Die kapel hoorde toen kerkelijk bij de parochie Groenlo.
De lezing gaat ook over wat vooraf ging aan de omwenteling in 1616 en ook over wat later de tegenacties van het Bisdom Munster waren onder leiding van bisschop Christoffel Bernard von Galen, bijnaam 'Bommen Berend' in 1666 en 1672.

De Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde nodigt iedereen uit voor een beeldpresentatie door historicus en archivaris Bennie te Vaarwerk over deze interessante periode van de regionale geschiedenis. De lezing is op woensdag 23 november om 20.00 uur in de grote zaal van De Koppelpaarden te Lichtenvoorde. De toegang is vrij, de consumpties zijn voor eigen rekening. In de loop van de avond wordt aan de gasten via een collecte een vrijwillige bijdrage gevraagd ter bestrijding van de kosten.