Van links naar rechts: Theo Harmsen, Willy Papen, Cor Ewouds en Gerard Hekelaar. Foto: Theo Huijskes
Van links naar rechts: Theo Harmsen, Willy Papen, Cor Ewouds en Gerard Hekelaar. Foto: Theo Huijskes

Inter Nos na zeventig jaar nog springlevend

GROENLO - "Eigenlijk is er geen betere naam denkbaar. Immers, Inter Nos betekent 'Onder Ons' en daarmee wordt met gebruikmaking van slechts twee woorden de belangrijkste herkenbaarheid van ons uit zestig leden bestaande koor naar buiten gebracht. Wij vormen met elkaar een gezelschap waarbinnen absoluut geen plaats is voor groepjesvorming. De kracht van dit koor is dat iedereen er is door elkaar, met elkaar en voor elkaar."

Door Theo Huijskes

Normaliter zingen zij met elkaar in koor, maar deze keer zeggen zij deze volzinnen met elkaar in koor. Gerard Hekelaar (63), voorzitter van Inter Nos, Theo Harmsen (68), pr-functionaris, en de ereleden Willy Papen (73) en Cor Ewouds (77), respectievelijk 52 en 51 jaar lid van de Groenlose mannenzangvereniging, die dit jaar en dat op 8 december 70 jaar bestaat.
Hekelaar is nog maar vijf jaar lid van Inter Nos, maar heeft onvoorstelbaar veel bewondering voor de beleving van het totale koor en de wijze waarop men met elkaar omgaat. "Vergeet niet dat de gemiddelde leeftijd van de koorleden 66 tot 67 jaar is. Maar desondanks ligt het opkomstpercentage bij de wekelijkse repetitieavond tussen 80 en 85%. Een geweldige score. Het is in feite een echte vriendengroep, iedereen leeft met iedereen mee, men is er te allen tijde voor elkaar en men corrigeert elkaar wanneer dat nodig is." Heeft het koor, kijkende naar de leeftijden, nog wel bestaansrecht? "Daar ben ik van overtuigd. Daarvoor zorgt met name de goede sfeer. Ik moet wel bekennen dat de aanvulling weliswaar mondjesmaat komt en dat wij daarom gaarne nieuwe leden begroeten in de leeftijd van vijftig jaar en ouder. Jonger mag natuurlijk ook."

Vijftal ereleden
Willy Papen en Cor Ewouds behoren - evenals Harry Halleriet, Leo Nijkamp en Frits Wolterink - tot het vijftal ereleden dat de vereniging telt. "Eigenlijk hoort daar Joop Roelofsen ook bij, maar hij overleed helaas even voordat de huldiging zou plaatsvinden", vertelt Hekelaar.
Papen en Ewouds bewaren alleen maar goede herinneringen aan Inter Nos. Eefselenaar Papen, die bekendstaat als één van de trouwste repetitiebezoekers, vertelt dat hij destijds is overgehaald door de eveneens in Eefsele geboren en getogen Henny Harbers. "Inter Nos bezorgt mij veel levensplezier. Het is een koor waarbij het zingen natuurlijk voorop staat, maar de gezelligheid tevens hoog in het vaandel staat." Ewouds, voorheen woonachtig in Zaandam en op Terschelling, onderschrijft die woorden. "Van Inter Nos heb ik veel steun ondervonden toen ik met droevige gezinsomstandigheden kreeg te maken."

Centraal in de gemeenschap
Inter Nos staat in Groenlo bekend als een koor dat centraal in de gemeenschap staat. Naast het aan de weg timmeren met concerten en andere optredens, heeft men jaren achtereen met het Hofkoor Inter Nos veel inbreng gehad in het jaarprogramma van carnavalsvereniging De Knunnekes. Door toedoen van dit koor zijn tal van carnavaleske ingrediënten verzorgd, waaronder met name het verzorgen en brengen van populaire carnavalsschlagers. Daarnaast is men jaarlijks van de partij bij het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap in Groenlo, een niet meer weg te denken evenement op Hemelvaartsdag, dat zijn oorsprong te danken heeft aan het 50-jarig bestaan van de zangvereniging in 1996. Trots is men ook op de damesclub, opgericht bij het 40-jarig bestaan in 1986, die met een totaal aantal leden van 49 de mannen op alle mogelijke manieren ondersteunt en bijstaat.

Jubileumactiviteiten
Theo Harmsen, inmiddels 14 jaar lid van Inter Nos, vertelt dat het met name de aspecten saamhorigheid en eensgezindheid binnen het koor zijn, die bijdragen aan het jubileumprogramma van dit jaar. "Daarbij mag niet onvermeld blijven dat onze dirigent Esther van der Heijden uit Vorden daarin en daarbij een grote rol van betekenis speelt. Na ons succesvolle jubileumconcert, eerder dit jaar in de theaterzaal van City Lido, hebben wij in juni een optreden verzorgd in de binnenstad van Hengelo Overijssel bij vocaal festival Amusing. Vervolgens hebben wij onlangs, de dames meegerekend, met 85 personen een succesvolle concertreis gemaakt naar Trier, één van de oudste steden in Duitsland. Met de afsluiting van het jubileumjaar, in de vorm van een Kerstconcert, hopen wij met ons allen een absoluut hoogtepunt neer te zetten."
Dit Kerstconcert, waaraan naast Inter Nos ook het bekende Neva Ensemble uit St. Petersburg deelneemt, vindt op zaterdag 17 december plaats in de RK Calixtusbasiliek.