Op enkele plekken langs de route staan midwinterhoornblazers. Foto: PR
Op enkele plekken langs de route staan midwinterhoornblazers. Foto: PR Foto:

Midwinterhoornwandeling rond Lievelde

LIEVELDE - Kaasboerderij Weenink houdt op zondag 11 december weer een midwinterhoornwandeltocht. Ook dit jaar weer in samenwerking met de midwinterhoorngroep Lievelde.

De tocht gaat door het Grieze Veld, een natuurgebied ten oosten van Lievelde en door het Modderslat. Aan de Zwolseweg is er een pauzepunt. Er is keuze is uit drie afstanden: 7,5, tien of vijftien kilometer. Er kan tussen 09.30 en 11.30 uur gestart worden bij Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3 in Lievelde. Onderweg staan vuurkorven waaraan de wandelaar zich kan warmen.
Bij de start is er koffie met iets lekkers. Onderweg is er glühwein en warme chocoladedrank en na afloop staat voor wandelaars een kop huisgemaakte erwtensoep klaar. Ook is er gelegenheid authentieke kerstinkopen te doen op de kaasboerderij, waar ook kerstpakketten worden gemaakt en verkocht. Op de boerderij van de familie Weenink worden ook creatieve workshops zoals kaasmaken, koken en schilderen gehouden waarvoor diverse arrangementen mogelijk zijn.

De midwinterhoornwandeltocht is met tradities omgeven. Het midwinterhoornspelen wordt voor het eerst beschreven in 1485 en kwam vooral voor in de grensstreek, waar smokkelaars er dankbaar gebruikt van maakten om elkaar te waarschuwen voor de 'kommiezen' (douaniers). Tegenwoordig wordt er in groepjes geblazen op kerstmarkten en open zondagen en zoals nu tijdens winterwandelingen. Op vier plekken langs de route staan leden van de groep via melodieuze tonen - 'de olde roope' genoemd - naar elkaar te blazen in een vraag- en antwoordspel. Nooit zal er tegelijk worden geblazen, want dat is volgens de traditie een heiligschennis. "Op de eerste zondag van advent 'blaost ze an' en op Driekoningen (6 januari) 'blaost ze af' ", vertelt Peter Weenink. Dat zogenaamde 'afblaozen' gebeurt ook bij Kaasboerderij Weenink. De midwinterhoorngroep Lievelde oefent bij Kaasboerderij Weenink en de leden zouden de groep nog graag willen uitbreiden met een mix van heren en dames. "Nieuwe blazers, ervaren of onervaren, zijn welkom bij onze groep", zo vertellen ze.


Themabijeenkomst Wmo

OOST GELRE - Op donderdag 8 december worden mantelzorgers uit de gemeente Oost Gelre door een beleidsambtenaar geïnformeerd over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De bijeenkomst wordt van 13.30 tot 16.00 uur gehouden bij kaasboerderij Weenink in Lievelde.

In 2015 is de nieuwe Wmo ingevoerd. Carry de Vries, beleidsmedewerker in Oost Gelre, informeert mensen over de werkwijze in hungemeente en hoe het verder gaat in 2017.

De bijeenkomst is gratis toegankelijk, wel is opgave gewenst. Dit kan tot 7 december door te bellen naar VIT-hulp bij mantelzorg (0544) 82 00 00 of te mailen naar info@vithulpbijmantelzorg.nl. De bijeenkomst wordt gehouden bij Kaasboerderij Weenink, Eimersweg 3, 7137 HG in Lievelde en is een initiatief van VIT-hulp bij mantelzorg.


ACM keurt fusie Slingeland
Ziekenhuis en SKB goed

WINTERSWIJK/DOETINCHEM - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) keurt de fusie tussen het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk goed.

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat er weinig patiënten zijn die deze twee ziekenhuizen als alternatief voor elkaar zien. Patiënten gaan bij voorkeur naar het ziekenhuis in de eigen regio. Dat is of het Slingeland Ziekenhuis of het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Wanneer patiënten niet naar het ziekenhuis in de eigen regio gaan, kiezen ze eerder voor een ziekenhuis in Enschede, Zevenaar, Arnhem of Zutphen dan voor de andere fusiepartij. Daardoor is er weinig concurrentie tussen de twee fuserende ziekenhuizen. Voor patiënten verandert er in de praktijk weinig door de fusie.

Daarbij constateert de ACM dat zónder de fusie het zorgaanbod van vooral het SKB waarschijnlijk verder zal afnemen. Dat komt onder andere door de vergrijzing van de bevolking en leegloop van de regio. Zónder deze fusie zou de nu al beperkte concurrentie tussen de twee ziekenhuizen verder verminderen.

De zorgverzekeraars en de cliëntenraden van beide ziekenhuizen zijn positief over deze fusie. Ze geven aan dat de fusie noodzakelijk lijkt voor het behoud van de ziekenhuiszorg in de regio. Zorgverzekeraars concluderen bovendien dat er niet zoveel verandert in de mogelijkheden om te onderhandelen met de ziekenhuizen. Immers, de patiënten kiezen nauwelijks tussen een van deze twee ziekenhuizen, maar gaan naar een ander ziekenhuis. Zorgverzekeraars noemen nog een voordeel. Er ontstaat een sterker ziekenhuis waardoor er meer concurrentiedruk ontstaat op andere ziekenhuizen in de regio.