Het schetsontwerp voor wadi Waareise. PR
Het schetsontwerp voor wadi Waareise. PR Foto:

Gemeentelijk krediet voor inrichting van terrein wadi

Budget van 8.325 euro voor Zieuwents dorpsinitiatief

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - Het college van burgemeester en wethouders heeft een budget van 8.325 euro beschikbaar gesteld voor de inrichting van het terrein wadi Waareise in Zieuwent. Het betreft hier een dorpsinitiatief dat is voortgevloeid uit de reconstructie van de Zegendijk.

Volgens wethouder Jos Hoenderboom hebben diverse organisaties daarbij de gelegenheid aangegrepen om de wadi en omringend terrein, bij benadering enkele duizenden vierkante meters groot, opnieuw in te richten. "Daarbij tegelijkertijd wijzende naar het onderdeel 'Jong en oud samen naar buiten', opgenomen in de dorpsvisie van Zieuwent. Het gehele plan, waarbij uiteraard ook Zieuwents Belang is betrokken, is ontworpen door de Zieuwentenaren zelf en zij zijn het ook die straks het beheer en onderhoud voor hun rekening nemen."
Hoenderboom tekent daarbij tevens aan dat het door de gemeente beschikbaar gestelde budget een kwart van de totale kosten behelst. "Het overige driekwart gedeelte is de uitkomst van een aanvraag voor een leefbaarheidssubsidie, die in het kader van dit project is ingediend bij de provincie Gelderland. Dit ter ondersteuning van initiatieven op het gebied van leefbaarheid en sociale samenhang. Naast de gemeentelijke en provinciale financiële inbreng mag daarnaast de grote mate van zelfwerkzaamheid nu en straks niet onbelicht blijven."
De uitvoering van het project vindt plaats in 2017, waarbij de afronding ten tijde van de bouwvakvakantie is gepland. Verder zullen de bomen in de herfst van 2017 worden geplant.

Een onderdeel van de werkzaamheden met betrekking tot de wadi is bedoeld om het afgekoppelde hemelwater te verwerken. De wadi is voorzien op grond, dat in eigendom is van de Stichting Lima voor Katholiek en Primair Onderwijs. Bij de ontwerpfase in het project zijn de volgende kernpunten benoemd om al dan niet te worden meegenomen: speeltoestel (geschikt voor mindervalide kinderen), educatief aspect, natuurbeleving, klimmen, bijentuin, bijenkorf en vlindertuin.
Het college van Oost Gelre is de mening toegedaan dat het plan een bepaalde leemte in het dorp Zieuwent vult. "Het beoogde effect is dat er straks een ingericht terrein ontstaat, waar jong en oud, valide en mindervalide mensen samen naar buiten kunnen, om te spelen, te genieten en te leren van de natuur. Een en ander bevordert voorts het welzijn van kinderen. Het heeft een positieve uitwerking op hun ontwikkeling en ontplooiing, het draagt bij aan hun zelfvertrouwen en geeft een gevoel van eigenwaarde."
De Zieuwentse organisaties, die dit alles mogelijk gaan maken, zijn naast Zieuwents Belang, de bewoners van de Waareise en Zegendijk, Stichting Speeltuin Zieuwent, basisschool St. Jozef en de buitenschoolse opvang.


Voorverkoop achtste Dameszitting

GROENLO - Zaterdagmiddag 17 december vindt van 16.00 tot 18.00 uur de kaartverkoop plaats voor de komende Dameszitting. De verkoop is, zoals gebruikelijk, bij City Lido. De kaarten kosten € 17,50 per stuk en er kunnen maximaal vier kaarten per persoon worden gekocht.

De door het Corps Champêtre Groll georganiseerde carnavalszitting is – zoals de naam aangeeft – alleen toegankelijk voor dames, en wordt op zondagmiddag 19 februari voor de achtste keer gehouden, vanaf 11 voor 2 's middags, in de grote zaal van City Lido.