Benny Olthof stuitte op mooie verhalen langs de route. Foto: Kyra Broshuis
Benny Olthof stuitte op mooie verhalen langs de route. Foto: Kyra Broshuis

Voor N18 geweken huizen in beeld gebracht

Benny Olthof fotografeerde woningen voor ze gesloopt werden

REGIO - Hij maakte al vaker kalenders met bijzondere foto's voor vrienden en familie. De 78-jarige Benny Olthof uit Eibergen heeft alle huizen gefotografeerd die moesten wijken voor de nieuwe N18. Het resultaat is een prachtige kalender waarvan de opbrengst bestemd is voor de nieuwe zolder van museum 't Vunderink in Eibergen.

Door Kyra Broshuis

"Voor een kameraad, die nog in buurt woont van de plek waar ik ben opgegroeid, wilde ik een kalender maken voor zijn tachtigste verjaardag. Ik wilde er ook graag een foto bij van het boerderijtje dat vroeger op de hoek van de Enschedesestraat en de Veldmaterstraat stond en door mijn ouders werd gehuurd. Helaas waren er geen foto's meer beschikbaar van die afgebroken boerderij. Eeuwig zonde. Ik bedacht dat dat ook zo zou kunnen gaan gebeuren met de woningen langs de N18. Daarom ben ik ze gaan fotograferen. Ik was van plan alleen foto's te maken van de huizen van Groenlo tot Eibergen maar uiteindelijk heb ik de hele route gedaan. Alles op de fiets, dan zie je nog eens wat." vertelt Olthof in zijn werkkamer in Eibergen. De kamer is voorzien van allerlei prachtige herinneringen aan mooie reizen die hij heeft gemaakt. Hij vertelt smakelijk over de reis naar Amerika en hoe enorm dat land is. "Ik heb een route afgelegd van 1500 kilometer, ik dacht toen dat ik het hele land wel gezien had."

Mooie verhalen langs de route
Op zijn route langs de te slopen huizen, hoorde hij veel verhalen. "Ik heb uiteraard eerst netjes aangebeld en gevraagd of ik een foto mocht maken. De meeste bewoners reageerden positief maar één man vond het onzin. De reacties op de gedwongen sloop waren allemaal heel verschillend. Sommige bewoners vonden het allang best dat ze weg moesten. Maar anderen hadden en hebben er nog steeds veel moeite mee. Ik kan me dat goed voorstellen, sommigen zijn op die plek geboren en wonen er nu met hun eigen gezin. Het gaat je aan het hart als dat moet verdwijnen voor de N18. Een bewoners vertelde me dat ik het fout had; zijn woning stond helemaal niet op de lijst om gesloopt te worden. Een raar verhaal, want hij stond wel op de lijst die ik van Rijkswaterstaat heb gekregen. Uiteindelijk bleek het om iemand te gaan die tot aan de Raad van State doorging met procederen tegen het besluit. Hij geloofde er sterk in dat hij het ging winnen. Dat zijn wel pijnlijke dingen."

Café en kerkhof
Toch was het niet alleen ellende wat Olthof tegenkwam tijdens zijn fietstochten langs de N18. Hij hoorde prachtige verhalen waaronder dat over een oud café dat 'Watergaitjan' werd genoemd. "Omwonenden vertelden me dat uitbater Gaitjan altijd 'zeer bezorgd' was over de klanten die nog moesten rijden. Om ongelukken op de weg te voorkomen lengde hij de jenever aan met water, uiteraard allemaal met de beste bedoelingen, vooral voor zijn eigen portemonnee."

Opbrengst fotokalender naar museum 't Vunderink

Ook bijzonder is de foto van de toegangspoort van oude begraafplaats aan de N18. Het terrein staat bij de oudere bewoners van het gebied bekend als het 'verloarne karkhof'. Dit kerkhof was bestemd voor mensen die in een anoniem graf begraven werden. Voor een graf in zogenaamde gewijde grond was voor geen optie omdat ze bijvoorbeeld ongelovigen waren, terechtgestelden, zelfmoordenaars, zwervers of ongedoopte kinderen."

Foto's en ansichtkaarten
In totaal maakte Olthof tachtig foto's van de verdwenen of nog te slopen woningen. De kalender die hij hiervan maakte, is slechts één van dingen die hij doet om geld voor 't Vunderink te genereren. "Jaren geleden heb ik van mijn eerste werkgever een oude schoenendoos vol met ansichtkaarten gekregen. Kaarten die in de jaren van 1900 tot 1912 uit heel Nederland waren verstuurd aan Ida Frederiks-Becking. De ansichtkaarten zijn geadresseerd als volgt: Mej. Becking Zelhem en gewoon aangekomen, prachtig toch? Al die oude kaarten, waar me al vaak veel geld voor geboden is, heb ik op een dvd gezet. Er staan er in totaal 370 op en de netto winst is ook weer voor het zolderproject van 't Vunderink."

Te koop bij Bruna
Er zijn vijf kalenders met cd uitgebracht. Op kalender 1 staan de huizen van Groenlo tot Eibergen. Op kalender 2 de huizen rond Eibergen, op nummer 3 de huizen van Eibergen tot Haaksbergen, op kalender 4 de huizen rond Haaksbergen en op nummer 5 de woningen van Haaksbergen tot het eindpunt Boekelo-Enschede.
De kalender is te koop bij de Bruna aan de Beltrumsestraat in Groenlo. Een kalender kost 6,95 euro. Een speciale geschenkverpakking met alle 5 kalenders in een mooie stevige opbergmap kost 34,75 euro. Op de cd staan alle 80 foto's van de afgebroken huizen en de oude ansichtkaarten. De netto opbrengst van de artikelen gaat naar het nieuwe Vunderinksmuseum in Eibergen voor het maken van een nieuwe zolder boven de deel van de boerderij.
De kalenders zijn ook te koop bij Boekhandel Gellekink in Eibergen en de VVV in Neede.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding