Het is nog de vraag of  basisschool De Ni-je Veste Wheme gehandhaafd blijft. Foto: Theo Huijskes
Het is nog de vraag of basisschool De Ni-je Veste Wheme gehandhaafd blijft. Foto: Theo Huijskes

Op zoek naar geschikte locaties voor basisscholen

GROENLO - Burgemeester en wethouders van Oost Gelre hebben besloten om 10.000 euro beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar de in Groenlo noodzakelijke capaciteit voor het basisonderwijs en naar geschikte locaties.

Door Theo Huijskes

Bij afwezigheid van onderwijswethouder René Hoijtink, deelde collega-wethouder Jos Hoenderboom mee dat er zo spoedig mogelijk duidelijkheid moet komen over het toekomstige aantal basisscholen in Groenlo, alsmede over de meest gewenste locaties daarvoor. "Overal in deze gemeente loopt het aantal leerlingen in de komende jaren fors terug. Zo ook in Groenlo, alwaar de situatie extra complex is, omdat wij daar te maken hebben met drie schoolbesturen. Daarbij komt dat de scholen - met uitzondering van De Ni-je Veste aan de Buitenschans - niet of niet helemaal meer voldoen aan de eisen van deze tijd. De vraag is nu of twee scholen (De Ni-je Veste locatie Buitenschans en een samengaan van de basisscholen Willibrordus en Watermolen op een nieuwe locatie) voldoende is of dat er gedacht moet worden aan drie locaties, met inbegrip van De Ni-je Veste locatie Wheme. Daarnaast moet er een antwoord komen op de vraag waar in Groenlo een IKC (Integraal Kind Centrum, waar naast basisonderwijs ook kinderopvang een plek vinden; red. ) moet komen."

Derde locatie
Volgens het college van B&W is er uitvoerig gesproken met de schoolbesturen en vertegenwoordigers van de voorschoolse organisaties over de toekomstige onderwijshuisvesting in Groenlo, met daarbij een integraal kindcentrum. Daarbij hebben de schoolbesturen aangegeven het voortouw te willen nemen. Men heeft twee locaties in beeld en wil een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden van die locaties. Op verzoek van het gemeentebestuur wordt nu ook de locatie De Ni-je Veste - Wheme bij het onderzoek betrokken. Daarom stelt het college van B&W de gemeenteraad van Oost Gelre voor om een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen voor externe ondersteuning bij het onderzoek.

Koersdocument en vlekkenplan
Burgemeester en wethouders melden dat reeds medio 2013 tijdens een bestuurlijk overleg met de schoolbesturen de aanzet is gegeven voor een gezamenlijke visie op de toekomst van het basisonderwijs, niet alleen in Groenlo, maar in de hele gemeente Oost Gelre. "Dit heeft geleid tot het vaststellen van een koersdocument, dat in december 2013 is besproken en vastgesteld. Het koersdocument moet leiden tot een een zogenoemd vlekkenplan, dat als basis zal gaan fungeren bij de herschikking van het onderwijsaanbod in Oost Gelre. In de eerste fase van het samenstellen van dat plan komen de kernen Groenlo/Zwolle en Lichtenvoorde aanbod."

Leerlingen in Groenlo en Zwolle
Wat Groenlo en Zwolle betreft, liegen de cijfers over terugloop van het aantal leerlingen er niet om. Telden alle basisscholen in Groenlo per 1 oktober gezamenlijk 751 leerlingen en de basisschool Ludgerus in Zwolle 80, deze aantallen zullen naar verwachting per 1 oktober 2023 respectievelijk 530 in Groenlo en 53 in Zwolle zijn.
Volgens wethouder Hoenderboom moet het onderzoeksresultaat van een extern bureau als basis dienen voor de verdere uitwerking van een integraal plan. "Er komt op deze manier duidelijkheid over de toekomstige onderwijslocaties, zodat de voorschoolse partijen zich ook kunnen uitspreken over mogelijke participatie."
In het te volgen traject wordt de gemeente Oost Gelre ondersteund door een procesbegeleider 'Krimp Achterhoek', die is aangesteld door de Regio Achterhoek. Zijn taak is gemeenten en schoolbesturen bewust te maken van de gevolgen van krimp, het in gang helpen zetten van (proactief) beleid en het verspreiden en delen van kennis.