Inter Nos o.l.v. Esther van der Heijden. Foto: Theo Huijskes
Inter Nos o.l.v. Esther van der Heijden. Foto: Theo Huijskes

Kerstconcert sluit jubileumjaar in stijl af

GROENLO - De zangvereniging Inter Nos zorgde afgelopen zaterdagavond in een sfeervolle Calixtusbasiliek in Groenlo voor een stijlvolle afsluiting van de viering van het 70-jarig bestaan. Een kleine vijfhonderd bezoekers waanden zich daarbij voor heel even in Russische sferen. Naast een meer dan geslaagd concert van het Grolse mannenkoor zelf, was het namelijk het bekende Neva Ensemble uit St. Petersburg, dat zorgde voor een adembenemend optreden, voor velen een streling voor oor en oog.

Door Theo Huijskes

Neva Ensemble, in vooraanstaande dagbladen in dit land vele malen aangemerkt als de muzikale tovenaars uit Rusland, bestaat uit vijf topzangers en een pianiste. Het ensemble komt reeds vele jaren naar Nederland en verzorgt deze keer vanaf 9 december tot en met 15 januari in totaal 32 optredens. Het publiek was onder de indruk en thuisgebleven zangliefhebbers konden nog weleens wat gemist hebben. De drie dames en de drie heren wisten met hun totaalzang, aria's, trio's en duetten een prestatie van formaat neer te zetten, niet alleen afgestemd op Russische kerkmuziek, maar ook op beroemde liederen uit de folklore van dat land.

Inter Nos zelf liet afgelopen zaterdagavond zien en met name horen dat men onder leiding van dirigent Esther van der Heijden stappen heeft gemaakt. Ondanks dat men voor zowel de hoge als de lage stemmen nog op zoek is naar nieuwe leden, zorgt het koor voor een gedreven en speelse zangprestatie, waarbij de balans binnen het koor van een hoog niveau is. En juist dit laatste is de verdienste van de gedreven dirigent/muziekdocent uit Vorden. Zij heeft het koor volgens insiders beter gemaakt. Daarnaast mag vanzelfsprekend niet onvermeld blijven dat de begeleiding op piano bij Grollenaar Joop Abbink letterlijk en figuurlijk in goede handen is. Inter Nos scoorde in het eerste blok hoog met onder andere 'Blowing in the wind' en 'Born is the light of the world' en ging in het tweede afsluitende blok helemaal, maar desondanks bijzonder gedisciplineerd, uit het dak met nummers als 'Hallelujah' en 'Oh when the Siants'.

Neva Ensemble bracht over twee blokken verdeeld maar liefst zestien nummers ten gehore, waarbij het ene vocale hoogtepunt het andere afloste. Het maakte niet uit, of het daarbij ging om een magistrale vertolking van het legendarische lied 'De twaalf rovers' of het bekende 'Ave-Maria' van Bach-Gounoud, dan wel het Oekraïense Volkslied 'Ganzje', bij ieder optreden zaten de zangliefhebbers, weliswaar op keiharde kerkbanken, gekluisterd en met soms open mond gefascineerd te kijken en te luisteren naar een fenomenale aaneenschakeling van topprestaties. Klasse, die ongetwijfeld blijft 'doorzingen' tijdens de komende Kerstdagen, alsmede tijdens de gezellige uurtjes rond Oud & Nieuw. Het sluitstuk van het concert werd ingevuld door Inter Nos samen met het Neva Ensemble, met het indrukwekkende nummer 'Mnógaja Ljèta'. Een ovationeel applaus van alle aanwezigen in de Calixtusbailiek vormde de algehele afsluiting.

Het beroemde Neva Ensemble uit St. Petersburg. Foto: Theo Huijskes