De schaapskudde van Roelof Kuipers op De Grolse Weiden in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De schaapskudde van Roelof Kuipers op De Grolse Weiden in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Blijven de schaapskuddes in stand?

Zorgen bij OOG

Door Theo Huijskes

OOST GELRE – De fractie van OOG (Onafhankelijken Oost Gelre) maakt zich grote zorgen over de levensvatbaarheid van de twee schaapskuddes die door de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk financieel worden ondersteund. OOG-fractielid Carolien Sonderen vatte die bezorgdheid samen in enkele vragen tijdens de raadsvergadering in de afgelopen week.

"Onlangs hebben we in de krant kunnen lezen dat het Gilde van Traditionele Schaapherders van Nederland wordt toegevoegd aan het nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Is het college ook van mening dat de schaapskuddes een belangrijke cultuurhistorische waarde hebben voor de Achterhoek in het algemeen en voor Oost Gelre in het bijzonder? Zo ja, bent u als college bereid en ziet u mogelijkheden om het behoud van de schaapskuddes in de Achterhoek te bepleiten bij onze buurgemeenten en bent u als college tevens bereid om vanuit de Regio Achterhoek 2020 de provincie Gelderland ervan te overtuigen dat de schaapherders tegemoet gekomen moeten worden, zodat hun bestaansrecht gegarandeerd blijft?" aldus Carolien Sonderen.
Wethouder René Hoijtink benadrukte in een eerste reactie de toevoeging aan het nationaal immaterieel cultureel erfgoed en maakte daarbij tevens melding van het feit dat er samen met de gemeente Winterswijk op jaarbasis 32.000 euro wordt geïnvesteerd in de met de schaapskuddes verband houdende arbeidsparticipatie. "Moet wel gezegd worden dat de gemeenten Aalten en Berkelland helaas zijn afgehaakt, waardoor het op meerdere terreinen kunnen profiteren van elkaar aanzienlijk minder is geworden. Maar daar staat tegenover dat aspecten als toerisme en cultureel erfgoed uitstekende handvatten zijn om bij de provincie Gelderland meer medewerking te bewerkstelligen." Volgens Hoijtink, die niets wil weten van het omvallen van de schaapskuddes - "Indien daar sprake van is, komt er eerst nog een verzoek richting de gemeenteraden van Winterswijk en Oost Gelre" - wordt er binnen de gemeente Oost Gelre voor de gewenste handhaving reeds al het mogelijke gedaan. "Denk daarbij alleen nog maar aan het stadspark De Grolse Weiden, waar de schapen terecht kunnen in en buiten een schaapskooi, en het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest, dat dit jaar in Groenlo is en volgend jaar in Lichtenvoorde wordt georganiseerd."
De gemeenten Oost Gelre en Winterswijk maken op succesvolle wijze gebruik van de twee schaapskuddes van schaapsherder Roelof Kuipers, die op zijn beurt bijgestaan wordt door de Stichting Landschapskudde Achterhoek-Oost. Gemeentevelden, bedrijventerreinen en parken worden door deze schapen op natuurlijke wijze begraasd en het verplaatsen van de kuddes is voor de inwoners en met name de toeristen meestal een genot om naar te kijken en van te leren.