De Grolse gracht gedijt uitstekend zonder blauwalg. Foto: Theo Huijskes
De Grolse gracht gedijt uitstekend zonder blauwalg. Foto: Theo Huijskes

Nog geen duidelijkheid over blauwalg in gracht

Begin 2017 onderzoeks resultaten bekend

Door Theo Huijskes

GROENLO - "Gemeente Oost Gelre en Waterschap (Rijn en IJssel) werken samen aan het onderzoek naar blauwalg in de Grolse gracht. Beide hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid. In het eerste kwartaal zullen de resultaten van het onderzoek bekend zijn. Daarna wordt er gesproken over structurele maatregelen."

Dit antwoordde wethouder Vincent van Uem op vragen van VVD'er Kees Porskamp, die in de afgelopen jaren meerdere malen aandacht heeft gevraagd voor mogelijke maatregelen om blauwalg in de Grolse gracht tegen te gaan en daarbij mogelijk te komen tot een structurele oplossing.
"Wij hebben in september van dit jaar een memo mogen ontvangen over de status van het onderzoek. Daarin staat vermeld dat het Waterschap aan het einde van de herfst met haar eindrapport zou komen. Er zou dan een goed beeld van de oorzaken van blauwalg bekend zijn en daarmee zou dan tevens duidelijk zijn wat de belangrijkste stuurknoppen zijn om de blauwalgproblematiek aan te pakken. Tot op dit moment hebben wij van dat alles nog niets gezien."
Portefeuillehouder Van Uem reageerde hierop met de mededeling dat het uitblijven van de onderzoeksresultaten met name te wijten is aan de beperkte personeelscapaciteit bij het Waterschap. "Na het eerste kwartaal 2017 starten wij direct de gezamenlijke ambtelijke gesprekken over de uitkomsten van het onderzoek. Vervolgens is het de bedoeling om structurele maatregelen te nemen. Ik heb het dan wel over maatregelen die financieel haalbaar moeten zijn."
Porskamp toonde zich niet helemaal tevreden met het antwoord. "Dit alles speelt zich dus af ver in 2017. Dit heeft wel tot gevolg dat wij ook in 2017 nog met het probleem van blauwalg zitten opgescheept, hetgeen andermaal vervelende gevolgen kan hebben voor activiteiten en evenementen in en bij de gracht."