Burgemeester Annette Bronsvoort: “Verantwoordelijkheid ligt bij de minister.” Foto: Theo Huijskes
Burgemeester Annette Bronsvoort: “Verantwoordelijkheid ligt bij de minister.” Foto: Theo Huijskes

Raad voor legalisering van medicinaal cannabisgebruik

Lobbyen bij landelijke politiek in Den Haag

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - In navolging van de gemeente Tilburg heeft de meerderheid van de gemeenteraad van Oost Gelre met het aannemen van een motie besloten om het onderwerp 'medicinaal cannabisgebruik' onder de aandacht te brengen van de landelijke politiek in Den Haag. De motie, ingediend door de fracties PvdA en VVD, werd tijdens de raadsvergadering aangenomen met zestien stemmen voor en vijf stemmen tegen. Alleen de fractie OOG, die wel achter de doelstelling van de motie staat maar zich op onderdelen niet met de inhoud van de motie kon verenigen, stemde tegen.

Initiatiefnemers Peter Baks namens PvdA en Kees Porskamp namens VVD pleitten ervoor om een open (publieke) discussie op gang te brengen over medicinaal cannabisgebruik. Dit bij voorkeur met professionele partijen, die binnen het lokale gezondheidsbeleid op dat terrein actief zijn. PvdA'er Peter Baks deed daarbij een oproep aan alle fracties om zich in te zetten bij het uit de illegaliteit halen van het betreffende geneesmiddel. "Wij vragen uw raad niet om het te gaan regelen, wij vragen u alleen om een goede grondhouding aan te nemen." VVD'er Kees Porskamp vertelde er als fracties over te zijn aangesproken door in Oost Gelre woonachtige gebruikers van cannabis. "Cannabis blijkt als geneesmiddel zijn goede uitwerking te hebben bewezen. Het is nu onze taak om stappen te ondernemen zodat de farmaceutische industrie het ook als geneesmiddel oppakt."

Massaal richting Den Haag
Het CDA liet bij monde van voorzitter Theo Donderwinkel weten dat zijn fractie geen tegenstander is van het geneesmiddel cannabis. "Alleen is het niet de gemeente die het cannabisverbod kan opheffen. Daarvoor moeten wij in Den Haag zijn. Daarom vraag ik mij af waarom PvdA en VVD zich niet hebben gewend tot hun partijgenoten in de Tweede Kamer. Zij zijn daarvoor de aangewezen personen. De gemeente kan evenmin regelen dat het geneesmiddel cannabis wordt opgenomen in het pakket van de verzekeringsmaatschappijen." Hij vervolgde echter: "Maar waarom nemen wij niet onze eigen verantwoordelijkheid en zetten wij niet massaal koers richting Den Haag? Ik nodig daarom iedereen uit om mee te gaan." Met reacties in ongeveer dezelfde trant stonden ook de overige fracties sympathiek tegenover de motie, hoewel OOG uiteindelijk vanwege de inhoud tegen de motie stemde.

Verantwoordelijkheid
Burgemeester Annette Bronsvoort, portefeuillehouder op dit terrein, ging in haar reactie uitvoerig in op het gegeven dat zij in dit geval geen eigen bevoegdheid heeft. "De bevoegdheden op dit terrein liggen bij de minister. Patiënten hebben belang bij het geneesmiddel, ik weet het. Een oplossing op lokaal niveau is niet mogelijk. Ook omdat het Openbaar Ministerie in dit land geen voorstander is van lokaal gedoogbeleid. Daarom zeg ik alleen maar, dat wanneer je het doet, je het ook goed moet doen."
Het is nu aan de fracties om de open discussie aan te zwengelen en het verdere traject richting Den Haag ter hand te nemen.