Opbouw van de Spaanse Ruiter, een pittige hindernis. Foto: PR SSB/Susanne ten Have
Opbouw van de Spaanse Ruiter, een pittige hindernis. Foto: PR SSB/Susanne ten Have Foto:

Wieg van de survivalrun staat in Beltrum

Afzien of toezien?

Door Susanne ten Have

BELTRUM - De voorbereidingen voor de survivalrun in Beltrum van zondag 8 januari zijn in volle gang. De organisatie van Stichting Survival Beltrum (SSB) is trots dat zij inmiddels de 28ste editie in de boeken mag schrijven.

Beltrum is de bakermat van de survivalrun. Wie had kunnen bedenken dat een paar sportieve 'gekken' uit Beltrum een tak van sport zouden uitvinden, die op dit moment maar liefst 14.000 leden telt. Allemaal vallen zij onder de vleugels van de landelijke sportkoepel Survival Bond Nederland (SBN), die dit jaar haar 25ste verjaardag mag vieren.

Authentiek
"Je moet ooit een keer meegelopen hebben met de survivalrun in Beltrum", is een vaak gehoorde zin. Maar wat maakt het afzien over de 61 hindernissen van Beltrum zo bijzonder? Authenticiteit lijkt het sleutelwoord te zijn: SSB zet elk jaar een uitdagend parcours neer met natuurlijke hindernissen. Met behulp van kilometers touw en honderden boomstammen ontwerpen en bouwen creatieve vrijwilligers (de technische commissie) elk jaar een bijzonder parcours. Daarnaast speelt het weer ook mee, het kan vriezen of dooien. Wat brengt ons het weer op zondag 8 januari? Voor de zekerheid zijn de priksleeën al uit het vet gehaald. Mochten de sloten straks dicht vriezen, dan gaat de wedstrijd over het water.
Onder de survivalrunners blijft de groepsrun favoriet. Binnen 10 minuten nadat de inschrijvingen online open gingen in oktober, was deze wedstrijdcategorie vol. Met zijn vieren lopen is gezellig, maar de uitdaging ligt natuurlijk op de lange afstand van 23 kilometer met daarover verspreid 61 hindernissen. De organisatie wil fanatiekelingen graag overhalen om ook deze uitputtende uitdaging aan te gaan. En om de sjeu er in te houden, loopt het parcours voor de langeafstandslopers anders dan andere jaren. De deelnemers lopen een deel van de route tegen de klok in. En op het Mariaplein staat de survivalatleten een pittige verassing te wachten.

Jeugdsurvivalrun
Inmiddels staat de teller van de inschrijvingen op meer 1200 deelnemers. Het lijkt erop dat SSB weer afstevent op een nieuw record. Ook de jeugdafdeling van de stichting blijft groeien. Ruim 80 survivaltoppertjes in spe trainen elke zondagmorgen in het survivalbosje De Heikneuter, onder leiding van doorgewinterde survivalatleten. Op zondag 8 januari verschijnen ook veel van deze jeugdleden aan de start. Voor de jeugd van 8 tot 10 jaar is een speciaal parcours ontworpen. Zij mogen lopen onder begeleiding van hun ouders. En dat is best uniek in Nederland.

Maar een succesvolle run organiseren is alleen mogelijk met de vrijwillige hulp van bijna 500 mensen. Zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn geweest.