Carbidschieten in Harreveld in 2015. Dit jaar Loud en New. Foto: PR
Carbidschieten in Harreveld in 2015. Dit jaar Loud en New. Foto: PR Foto:

Knappend het nieuwe jaar in met nieuw festival: Loud and New

HARREVELD - Het is tijdens Oudjaarsdag al twaalf jaar op rij een herkenbaar geluid: het geknal van carbidbussen in Harreveld. Ook dit jaar klinken de doffe dreunen weer tot in de wijde omtrek tijdens het feest, dat door de organisatie in een nieuw jasje is gestoken: een groots nachtelijk feest, onder een nieuwe naam: Loud and New.

Loud and New is een soort kermis in de Nieuwjaarsnacht, maar dan net even iets anders, zegt Boet te Brake van de organisatie. "Een klein festival, met goede muziek, lekker eten, vuurkorven en vooral een hoop gezelligheid. We wilden ons carbidschietfeest graag uitbreiden met een feest, met dat idee speelden we al jaren. Knallend het jaar uit, knappend er weer in!"
De organiserende groep vrienden begon na de editie van vorig jaar te werken aan de nieuwe opzet. "We merken dat er vraag is naar een evenement als dit", vervolgt Te Brake. "Het aanbod in de Achterhoek op deze nacht is beperkt tot de lokale horeca. We willen een plek zijn waar mensen kunnen langskomen om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen onder het genot van een biertje. Ze kunnen een kaart kopen om 's nachts in de tent feest te vieren, maar ook gratis rond het kampvuur proosten op het nieuwe jaar."
Op het terrein aan de Varsseveldseweg 80, tussen Harreveld en Lichtenvoorde, verrijzen voor het evenement twee feesttenten, meerdere barretjes, een foodtruck en natuurlijk ook weer de circa 40 carbidbussen. Met een vaste kern van 20 vrijwilligers wordt er al tijden aan gewerkt, op de feestdag zelf zijn er meer dan 40 vrijwilligers in touw. "We zijn er al maanden druk mee, maar het is het allemaal waard", zegt Te Brake.
Het carbidgeknal begint 's middags om 12.00 uur en gaat door tot 19.00 uur. In de tent zorgen DJ Bacchie, Satisfexy en Llow Llow voor deunen die nadreunen. Loud and New gaat om 22.30 uur verder met akoestische kampvuurmuziek van King Boogie, waarna 2017 wordt ingeluid met een vuurwerkshow en carbid. Aansluitend start het muziekprogramma in de tent met King Boogie, DJeroen, DJ Robby Reyes, De Thom en Jerry Show en Premium, de coverband uit de Achterhoek die in 2017 het 15-jarig jubileum viert.
Tickets voor het nachtprogramma - 17,50 euro in de voorverkoop en 20 euro aan de kassa – zijn te koop bij café De Kletskop in Lichtenvoorde, café De Boer in Harreveld en online via facebook.com/LoudenNew. Het middagprogramma is gratis te bezoeken.