René Wellink, in 2017 voor de vierde keer van de partij. Foto: PR
René Wellink, in 2017 voor de vierde keer van de partij. Foto: PR

Achtste editie Tristan Hoffman Challenge

Met Bert Baarsma en René Wellink uit Lichtenvoorde

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Ze kijken er beiden al weer helemaal naar uit: de achtste editie van de Tristan Hoffman Challenge in 2017. Lichtenvoordenaren Bert Baarsma (63), geboren in Varsseveld, en René Wellink (55), geboren in Zwolle bij Groenlo, zullen voor respectievelijk de zesde en de vierde keer van de partij zijn om niet alleen een wedstrijd met zichzelf aan te gaan, maar ook om een zo'n vorstelijk mogelijk steentje bij te dragen aan het goede doel: Kanjers voor Kanjers.

Op vrijdag 23 juni 2017 gaan de deelnemers aan de Tristan Hoffman Challenge de Passo dello Stelvio in Italië bedwingen. De deelnemers (inmiddels zijn er reeds 120 aanmeldingen binnen) aan de achtste editie van de THC gaan dan fietsend, hardlopend of wandelend de Stelvio proberen te overmeesteren om daarmee zoveel mogelijk geld binnen te harken voor al die kinderen in de Achterhoek voor wie het niet vanzelfsprekend is om te sporten en te spelen.

Goede doel staat voorop
Ondanks dat hij de jaarlijkse challenge een meer dan inspirerende uitdaging vindt, staat voor Bert Baarsma het goede doel voorop. "Ik ben eigenlijk in de ban geraakt van dit sportspektakel op het moment dat Vera Hoffman (echtgenote van Tristan Hoffman, ThH) bij de Lionsclub Groenlo-Slingelanden een lezing hield. Samen met de in Groenlo woonachtige Beltrummer Harrie Hoitink hebben wij ons daarbij de oproep ter harte genomen en zijn mee gaan doen. Ook Harrie stapt volgend jaar bij de achtste THC voor de zesde keer op de fiets."
Was bij Baarsma van meet af aan alles afgestemd op het fietsen, plaatsgenoot René Wellink beleefde de eerste THC wandelend. "Dat was de eerste en de laatste keer. Want toen ik mij destijds wandelend naar boven begaf en al die fietsers mij passeerden, had ik maar één gedachte: dat zal en moet ik ook kunnen. Ook omdat ik in mijn jeugdjaren veel gefietst heb."
Door zijn deelname aan de THC raakte Wellink weer helemaal in de ban van de fietssport met het gevolg dat hij zich drie jaar geleden aanmeldde als lid van WTC Keitrappers in Lichtenvoorde. "Machtig mooi werk. Ik kom juist terug van een 95 kilometer lange tocht door het Montferland en zag bij thuiskomst dat ik dit jaar met de fiets de twaalf duizend kilometer al gepasseerd ben. Een afstand die menigeen op jaarbasis nog niet met de auto haalt."

Trotse gevoelens
Bij de op 1 januari 47 jaar wordende Tristan Hoffman overheersen alleen maar trotse gevoelens wanneer hij als naamgever van de challenge hoort dat er zich, met nog zes maanden te gaan, al zoveel deelnemers hebben ingeschreven. "Andermaal het bewijs dat het bij velen iets losmaakt om wat te kunnen betekenen voor de medemens, in dit geval kinderen in je eigen directe omgeving. Iedere keer sta ik weer versteld van het aan de dag gelegde enthousiasme en de geleverde, ongekend goede prestaties."
Voormalig profwielrenner Hoffman, met ingang van het nieuwe seizoen ploegleider van Bahrein Merida, haast zich daarbij wel om te zeggen dat het maximum aantal deelnemers is vastgesteld op 150.
"Wij kiezen bewust voor dit aantal om het niet al te grootschalig te maken. Door de jaren heen is bewezen dat deze deelnemersgrens niet alleen één van de succesfactoren is, maar tevens borg staat voor de nodige gezelligheid. Immers, dat is in het totale programma óók een belangrijke voorwaarde."