Een klein meisje wordt meer gefascineerd door een brandende fakkel dan van de schapen van herder Roelof. Foto: Henri Walterbos
Een klein meisje wordt meer gefascineerd door een brandende fakkel dan van de schapen van herder Roelof. Foto: Henri Walterbos

1400 midwinterhoornwandelaars

Organisator Mentink kondigt veranderingen aan voor de tocht van volgend jaar

Door Henri Walterbos

GROENLO - "We zijn nog geen half uur aan de gang en er zijn al ruim duizend mensen voorbij gekomen. Mensen zijn massaal op tijd vanavond. Misschien dat het met het weer te maken heeft, want vanaf negen uur wordt er regen voorspeld." Erik Mentink, medeorganisator van de 8ste Midwinterhoornwandeltocht, is tevreden over de opkomst, intussen druk aanwijzingen gevend waar de route precies start aan de nog steeds toestromende deelnemers. Vanuit de toren klinkt vanuit het carillon 'Jingle bells.' Vanaf het voorterrein van de Oude Calixtuskerk gaat het middels aanwijzingen van duizenden waxinelichtjes richting 'grote broer', de Calixtusbasiliek, waar vanaf het koor de eerste midwinterhoornblazers van zich laten horen. Opvallend veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om in de Mariakapel een kaarsje aan te steken. Voordat de wandelaars buiten hun weg vervolgen wordt het kerststalletje nog bezocht. In de Kloostertuin zijn grote groepen deelnemers, maar ook individuen en echtparen, zoals de heer en mevrouw Taken uit Harreveld, die voor het eerst deelnemen. "We wandelen wel vaker samen, maar dit is een keer iets anders. Het is erg leuk in kerstsfeer te wandelen. Het is een erg mooie tocht", aldus de heer Taken.

'Hellig'
In het Schralenstein klinken in de verte midwinterhoornblazers, die bij 'de ruïne' op de Dael met gebolde wangen geluid produceren. Fons Walterbos die met hond Storm voorbij komt lopen vraagt Marcel Baks, van de Midwinterhoorngroep 't Slat uit Beltrum, of hij een poging mag wagen geluid voort te brengen uit de uitgeholde stam. Ondanks dat Fons gelouterd trombonist van hofkapel de Knolle is komt er enkel lucht uit de hoorn. "Ik kan gewoon hellig word'n da'k dat neet veur mekare krieg", laat hij zich ontvallen na wederom een luchtsolo. Na een paar niet te omschrijven tonen, volgt Fons zijn hond maar weer.

Wijzigingen volgend jaar
Via het - met kraampjes warme chocolademelk, glühwein en 'Samenloop voor Hoop'-promostandje - gezellig ingerichte terrein van Jongensstad, gaat het langs de gracht richting Villa Adriana, waar dwars doorheen gelopen wordt. Voor velen het eerste bezoek aan de statige villa. Niet de laatste keer voor menigeen, gezien de toekomstige bestemming. Op de Halve Maan mag herder Roelof zich in een grote belangstelling verheugen met zijn kudde.
Erik Mentink kijkt na afloop met een goed gevoel terug op de tocht, waaraan uiteindelijke 1400 wandelaars deelnamen. "Minder deelnemers dan afgelopen jaar maar het viel deze keer midden in de schoolweek, en de eerste ideeën voor volgend jaar hebben we alweer. De datum staat al vast, vrijdag 22 december. Een van de wijzigingen die we door gaan voeren is meer sfeerverlichting. Daarnaast kunnen groepen sfeerplekken adopteren, zoals de ondernemers rond het Europlein al een paar jaar doen."

Midwinterhoornblazers van 't Slat uit Beltrum. Foto: Henri Walterbos