Ingmar ter Braak vliegt in 'no time' over de hindernis heen. Foto: Henri Walterbos
Ingmar ter Braak vliegt in 'no time' over de hindernis heen. Foto: Henri Walterbos

Deelnemers Survival verkennen parcours

BELTRUM - Normaliter komt Tweede Kerstdag traag op gang, is het de dag van het uitbuiken van de dag ervoor en weer opmaken voor nieuwe bezoekjes, nieuwe kerstdiners en gourmetparty's. Niet voor survivalbikkels echter. 's Morgens om 9.00 uur al maken zich op het Beltrumse Mariaplein zo'n 100 lopers zich op voor het voorlopen van de Survival van 8 januari. Terrein verkennen, hindernissen testen, maar ook voor het eerst op een echt parcours lopen. Kinderen lopen onder begeleiding van hun trainers en enkele vaders. Patrick ter Braak uit Meddo is er met zoon Ingmar, die er zin in heeft. "Hij heeft vaker meegedaan. Hij vliegt door de hindernissen heen", lacht vader. Sonja Brummelaar uit Groenlo is er om de verrichtingen van zoon Sem te volgen. "Sem heeft alleen nog maar getraind op zondagmorgen. Hij loopt vandaag voor het eerst mee op een echt parcours. Hij is voetballer van Grol C1 maar vindt de survival ook geweldig om te doen. En ik moet eerlijk bekennen dat ik ook helemaal om ben. Wat is dit een mooie sport. Hier komt alles samen. Echt prachtig."

Door Henri Walterbos

Aai over de bol
Het lopen gaat de jongste bikkels goed af, op een kleine valpartij na van een jong meisje dat midden op de weg staat te huilen na haar val op dezelfde weg. Een paar keer over de zere knie wrijven en een aai over de bol doet wonderen en het meisje vervolgt haar weg weer. Bij de klimhindernissen is het dringen geblazen. "Jongens, even wachten op elkaar, en help elkaar een beetje", roept trainer Huub Scharenborg. Iets verderop staat Stef Beunk de kinderen aanwijzingen te geven bij een apenzwaai over een brede sloot heen. "Voetklemmen, aanhalen, en als je over bent het touw direct loslaten", adviseert 'mister Survival'. "Kijk eens wat goed. Je springt bijna al direct op de weg", prijst hij een meisje, dat vervolgens met een glimlach verder loopt. "Over het algemeen doen meisjes dat trouwens sowieso beter dan jongens. Meisjes zijn vaak al bij gymnastiek." Trainer Tonnie Nahuis kijkt eveneens bewonderend toe hoe de jongeren zich houden op het drassige parcours, ondanks dat nog niet alle akkers en weilanden doorgeploeterd worden. "We hebben zeer gemotiveerde kinderen bij de trainingen, ruim 100 leden, overal vandaan. We hebben echt een regiofunctie gekregen, met kinderen uit Groenlo, Borculo, Gelselaar, Noordijk. Het neemt alleen nog maar toe."

Tweede Kerstdag gehaald
Ondanks dat het miezert, is het lekker vertoeven in de buitenlucht in het buitengebied tussen Beltrum en Borculo. Als lopers door de akkers en weilanden ploegen maakt een reiger een duikvlucht om uit een weiland zijn Tweede Kerstdag-maaltje al vast te verorberen. Enkele meters verder een fazant die relaxt langs de kant van de weg loopt. Blij dat-ie Tweede Kerstdag gehaald heeft. Bij 'de Bok', de meest befaamde hindernis van de Beltrumse Survival, staan de experts Frank en Wieke Klein Gebbink, Yorick Klein Gunnewiek en Stichting Survival Beltrum-voorzitter Mark Ribbers, vanaf de brug toe te kijken hoe de minder ervarenen zich soms letterlijk naar de andere kant van de Berkel zwoegen. Aanwijzingen gevend maar eveneens grappen makend richting de puffende deelnemers, die op kop in de touwen hangen. Het typeert de Beltrumse survival.

Warme douche
De deelnemers eindigen weer waar ze begonnen zijn, op het Mariaplein. De ouderen praten nog even na, de jongeren worden door ouders opgewacht om veelal in een warme auto huiswaarts te keren voor een warme douche. Sem Brummelaar vertelt dat hij het 'leuk' vond, maar ook dat het niet altijd even gemakkelijk was. "Het was best wel zwaar door de weilanden en over maïsvelden te lopen. De modder blijft aan je schoenen plakken. Dat is met voetbal heel anders. De hindernissen vielen wel mee, behalve de laatste, vlak voordat je Beltrum weer in gaat."

Bij 'de Bok' is het zwoegen geblazen. Foto: Henri Walterbos