Smartlappenkkor Met een Lach en een Traan. Foto: PR
Smartlappenkkor Met een Lach en een Traan. Foto: PR Foto:

Smartlappenkoor en De Jossies op Instuif

LICHTENVOORDE - Zondag 3 september komt het instuifseizoen weer op gang in het Grand Café van woon- en zorgcentrum Antoniushove. Smartlappenkoor Met een Lach en een Traan' en trio De Jossies treden op. Aanvang 14.30 uur. Entree vijf euro per persoon.

Het is al zes jaar geleden dat de drie Jossen in buurt- en clubhuis 't Kevelder overlegden om samen muziek te maken. Doelstelling was en is om voor bewoners van verzorgingshuizen passende muziek te maken. De Jossies hadden alle drie associatie met muziek. Jos Rosendahl speelde jaren bij het Hameland Combo en later bij Allicht; Jos Rouwhorst inmiddels bijna 65 jaar muzikant bij de Harmonie Zieuwent-Marienvelde en circa tien jaar bij de Schoapenscheerders. Jos Stortelder was vele jaren zanger bij revuegezelschap de Notenkrakers. Het bijzondere aan dit orkestje is de samenstelling: Jos Rosendahl accordeon, Jos Rouwhorst bes bas en Jos Stortelder zang en gitaar. Er deed zich vanaf het begin al een probleem voor omdat Jos Rosendahl alles 'uut de kop spölt' en de andere twee Jossen de noten op papier nodig hadden. Hoe losten ze dat op? Heel wat softwaremuziekprogramma's werden uitgeprobeerd en uiteindelijk lukte het Jos Rosendahl om ook de computerkunst machtig te worden en met het muziekprogramma Music Score alles op papier te zetten. Het repertoire bestaat momenteel uit Egerländer, Duitse schlagers, muziek uit de jaren 60 en daaropvolgend tot hedendaagse muziek met als nieuwste nummer 'Maastricht' van Bennie Nijman. In de loop der jaren zijn diverse optredens in en buiten de gemeente Oost Gelre bij meerdere verzorgingshuizen geweest. Het feit dat de Jossies bij vele verzorgingshuizen al meerdere keren gevraagd zijn, geeft wel weer dat hun repertoire aanslaat. Ook het optreden op 3 september is het tweede bij Antoniushove.
Smartlappenkoor Met een Lach en een Traan bestaat veertien jaar. Van aanvankelijk tien leden groeide het in betrekkelijk korte tijd uit naar veertig tot zestig leden. Het koor wordt begeleid door Trees Bomers op haar accordeon en de dirigent is Xandra Storm. Het eerste officiële optreden vond plaats op 18 januari 2004. De afgelopen jaren trad het koor een aantal keren per jaar op. Vaak in verzorgingshuizen, ziekenhuizen, woon-en zorgcentra in de regio maar ook bij gelegenheden als KBO Karnaval, Zieuwentse kermis, een jubileum van de Rainbowband, smartlappenfestivals in Luttenberg, Heelweg en Grave. De naam van het koor Met een Lach en een Traan is een weerspiegeling van de hoofdthema's van levensliederen. Levenslied of smartlap: de naam doet er niet zoveel toe. Bij optredens van het koor blijkt telkens, dat er enthousiast meegezongen wordt, dat er herkenning en emotie wakker wordt en dat er, blijkens het warme applaus veel waardering is. Dat zal zeker ook weer het geval zijn bij het optreden van het koor op zondag 3 september tijdens de Instuif in Antoniushove. (zie ook rubriek 'Keitjes')


KBO Vragender en Museum Plus Bus

VRAGENDER - Op woensdag 23 augustus is een groep KBO/leden uit Vragender met de Museum Plus Bus op stap geweest. Om 7.45 uur vertrok de bus richting Amsterdam, naar het Joods Historisch Museum. Men kreeg een rondleiding door het museum onder leiding van drie zeer deskundige gidsen. Na de gemeenschappelijke lunch in het restaurant van het Museum, kon men op eigen gelegenheid het een en ander nog bezichtigen. Onderweg terug bedankte de voorzitter de chauffeur en de begeleidster voor hun professionele en gezellige begeleiding en overhandigde hen een tas met inhoud. Al met al was het een zeer geslaagde dag en een gezellig dagje uit. De begeleidster wees de deelnemers nog op het feit dat de groep voor volgend jaar weer kan inschrijven. De Museum Plus Bus wordt gesubsidieerd door de Bank Giro Loterij.