Dahleo op bezoek bij 'Kleintje buurt'. Foto: PR
Dahleo op bezoek bij 'Kleintje buurt'. Foto: PR Foto:

Dahleo op bezoek bij 'Kleintje buurt'

'Burgemeester vragen om de eerste dahlia te plakken'

LICHTENVOORDE - Twee grote witte tenten en een vrolijk gekleurd springkussen vullen de straat volledig op. Het buurtfeest gaat over een uurtje van start. Opgewonden wachten de kinderen uit de H.B. Sterenborgstraat op het moment dat het feest los gaat barsten. Een mooi moment om Evy, Jula, Sers, Fem, Liz, Noud, Theo, Lars, Lindi en Lize aan de tand te voelen over hun corsowagentje dat ze bouwen. "Ben jij de krant", vraagt Theo nieuwsgierig als we naar zijn huis lopen. "Neeā€¦. Ik ben niet de krant. Ik schrijf een stukje voor de krant, maar ben van het Bloemencorso", vertel ik. Hij kijkt me met een vorsende blik aan en deelt dan mee: "Mijn opa is de baas van het Bloemencorso". Waarna hij zich omdraait en trots de poort in huppelt.

Schildersezel
Achter het huis van Theo staat een prachtige witte ezel op een karretje. Iets verder staan de stoelen al klaar voor het interview. 'Kleintje buurt' bestaat uit een groep kinderen, van groot tot klein. Als Evy de wat kleinere kinderen uitgelegd heeft wat een interview is, is iedereen er klaar voor. De groep doet dit jaar voor de derde keer mee met het Bloemencorso, deze keer met de wagen 'Schildersezel'. "We gaan schilderijen maken en die plakken we op de ezel. Schildersezel is dus eigenlijk een woordgrapje", vertelt Liz enthousiast. "Een schildersezel is eigenlijk een houten ding waar je een schilderij op zet", verduidelijkt Evy. De witte ezel wordt eerst nog geverfd, zodat duidelijk wordt waar welke kleur bloemen moet komen. "De ouders en kinderen gaan samen verven", glundert Jula. En niet alleen de ezel moet geverfd worden, ieder kind gaat ook een schilderijtje verven. Die eigengemaakte schilderijen worden in het plakweekend voorzien van bloemblaadjes. Evy: "Omdat het heel veel werk is, beginnen we al op vrijdagavond." Heel stiekem hopen de kinderen dat de eerste dahlia door een heel speciaal iemand op hun wagen geplakt wordt. "We willen de burgemeester gaan vragen om dit te doen", aldus de kinderen en ouders.
Hoe corsozondag gaat verlopen, dat hoef je deze CorsoKIDS niet meer te vertellen, ze doen immers al voor de derde keer mee. "We moeten een nummertje halen, dan krijg je uitleg en je moet de witte lijn volgen", vat Fem het programma keurig samen. Op de vraag wie er het wagentje in het corso gaat trekken, steken de oudste kinderen blij hun vinger op. "Lize en Lars zijn twee jaar en nog te klein om mee te lopen", verduidelijkt Sers. Terwijl de groep nog druk aan het vertellen is, bewijst de tweejarige Lars direct het tegendeel. Eigenhandig verhuist hij de ezel enkele meters. De kartrekker voor de volgende jaren staat te trappelen om ook deel te nemen aan het Bloemencorso.