De deelnemers aan de Carbage Run voor Brommers zijn klaar voor vertrek. Foto: Kyra Broshuis
De deelnemers aan de Carbage Run voor Brommers zijn klaar voor vertrek. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Op een oude brommer naar Bratislava

Oost Gelrese afvaardiging voor Carbage Run

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE- Koffie en broodjes staan deze zaterdagochtend klaar bij Sprenkelder Tweewielers in Lichtenvoorde voor groep fanatieke bromfietsliefhebbers. Vanaf hier vertrekt de groep mannen uit Oost Gelre op oude brommers voor hun deelname aan de Carbage Run 2017.

De Carbage Run voor Brommers is een jaarlijkse tocht voor brommerrijders op een brommer die niet jonger mag zijn dan bouwjaar 1998. Bij de Carbage Run gaat het niet om snelheid maar om creativiteit, handigheid maar vooral de gezelligheid van de groep. Bij eerdere edities was de start van de brommertocht altijd in Nederland maar dit jaar is het vertrekpunt in Kassel, Duitsland.

400 deelnemers
Bromfietsfanaten Tom Krabbenborg (25) uit Zieuwent, Bas te Molder (23) uit Mariënvelde, Martin Krabbenborg (56) uit Zieuwent, Clemens Reukers (54) uit Mariënvelde, Rob Reukers (28) uit Mariënvelde, Robin Tieltjes (25) uit Groenlo en Sander Hulshof (25) uit Lichtenvoorde starten echter al in Lichtenvoorde. Vanaf Sprenkeler Tweewielers, waar Tom werkt, vertrekt de groep naar Paderborn waar ook kameraden Bob Arink uit Lichtenvoorde en Chris Reukers uit Mariënvelde zich zullen aansluiten. Mark Nijhuis rijdt met een busje mee. Zondag vertrekt de groep dan naar Kassel waar ze de overige 380 deelnemers zullen ontmoeten. Vanaf Kassel gaat de nu al legendarische tocht verder naar Coburg waar de eerste overnachting is. Daarna toeren de mannen door naar Slavkovsky Les National Park in Tsjechië. De derde dag gaat het vanuit daar naar Trebonsko National Park voor de derde overnachting. Op dag vier staat de rit naar Brno gepland en de vijfde en laatste dag voert de mannen van Brno naar Bratislava in Slowakije, eindpunt van de rit.
Voor Bas, Sander en Tom is het de tweede keer dat ze meedoen. "Vorig jaar zijn we naar Lyon gereden. Dat was echt fantastisch. Overal waar we kampeerden ontstonden spontane feesten. Wel jammer dat het bier niet overal even koud was..", vertelt Tom. "Het gaat ons echt om de lol en de sfeer onderweg, dat is gewoon super." Rob heeft ook al eerder meegedaan maar met de auto variant. "Ook mooi, maar dit is helemaal super. Dat wordt lachen onderweg."

Technisch in orde
Ondernemer Fons Sprenkelder controleert de brommers nog even voor ze vertrekken. "Veiligheid staat wat mij betreft voorop. Ik vind dit echt fantastisch. Mooi ook dat onze medewerker Tom meegaat. Als ik deze jongens kan matsen met wat materiaal of hulp, doe ik dat graag. Het zijn behoorlijke afstanden die ze rijden, de brommer moet technisch wel in orde zijn. Het is mooi om die oude brommers zo te prepareren dat zo'n afstand kunnen rijden. Ik zou zelf ook wel mee willen doen. Als het even kan, ben ik volgend jaar van de partij."

De brommers zien er prachtig uit en één van de rijders heeft een bezem achterop gebonden. "Om de tanden mee te poetsen", zo klinkt het. En dan zijn ze weg voor een tocht van meer dan duizend kilometer op een brommer die niet meer dan 500 euro mag kosten en minimaal 19 jaar oud moet zijn.


Rokade van start

LICHTENVOORDE - Na een overweldigend lustrumjaar en het spelen van de bekerfinale in het gemeentehuis van Lichtenvoorde volgt nu een frisse start voor schaakvereniging Rokade. Donderdag 31 augustus om 20.00 uur start de eerste ronde van de interne competitie, tegelijk met de eerste ronde voor de beker. De reguliere activiteiten gaan ook gewoon door. Dit jaar spelen drie teams van Rokade weer voor de OSBO- competitie, waarbij het eerste van Rokade promotieklasse speelt. SV Rokade is een vereniging voor spelers op ieder niveau en alle leeftijden. Om potentiële leden ook eens van de geweldige sfeer te laten proeven nodigt de club iedereen graag uit om donderdag een kijkje te komen nemen in HCR 't Zwaantje; de eerste vier weken is deelname gratis.


www.svrokade.nl