Foto: Joris Raaijman
Foto: Joris Raaijman

Magic Festival: dancefestival met toekomst

LICHTENVOORDE - Op het terrein van de Engelse Schans, dit festival omgedoopt tot 'the fortress' en het aangrenzende terrein van de hondenclub, 'the forest' vandaag, is de eerste editie van het Magic Festival deze zaterdagmiddag al in volle gang als het opvallend rustig is op 'de Schans'. Ter hoogte van het gebouw van Scouting Lichtenvoorde, waar gasten en artiesten ontvangen worden, is ergens in de verte het gedreun van bastonen hoorbaar.

Door Henri Walterbos

Drie jaar
De organisatoren Niek Lansink en Jeroen Koster uit Groenlo hebben zichzelf drie jaar gegeven om een dancefestival van formaat neer te zetten. Het dancefestival lijkt na één editie al een blijvertje te worden. Alles klopt gewoonweg aan het festival. De aankleding van beide dance area´s is prachtig, niet schreeuwerig, niet overdreven. Het gaat met materialen als hout en camouflagegroen op de podia volledig op in de natuur op de Schans. Beide heren kennen het terrein van kinds af aan en behandelen het terrein met respect. De sfeer op het terrein is precies zoals beiden het vooraf hoopten; Achterhoeks gemoedelijk.

Stefanie Roorda uit Groenlo geniet met volle teugen. "De omgeving is supergaaf en zo lekker dichtbij. De meeste festivals zijn ver weg. Ik vind dat het zelfs nog beter is dan de dance area op de Zwarte Cross, terwijl dat al gaaf was." Ze bezoekt vaker dancefestivals en is goed op de hoogte van de optredende artiesten. "De programmering is echt goed. Zelf kom ik onder meer voor Phuture Noize, later op de dag."

Schouderklopjes
Het is Niek Lansink die tussen de kleine overlegjes en korte mobilofoongesprekjes door regelmatig schouderklopjes en complimenten ontvangt voor de organisatie, line-up en aankleding van het dancefestival. "We krijgen enorm veel complimenten, van het grote podium tot en met de brug met papegaaien. Vanzelfsprekend hadden we ook geluk met fantastisch weer," kijkt Niek met grote voldoening terug. "Er zijn bijna twee duizend mensen geweest, liefhebbers van deze dance, ook van ver buiten de Achterhoek. We hebben al volop ideeën voor volgend jaar, maar laten we eerst dit maar allemaal opruimen en afhandelen," vertelt hij zondagmiddag lachend, tijdens het opruimen. "We hebben veel geïnvesteerd. Na drie jaar weten we waar we staan als dancefestival."

Regionale aanbieders
Tot en met het eten zijn veel zaken afkomstig van lokale en regionale ondernemers. De uit Oost Gelre afkomstige parkeerwachters, waaronder ouders van de organisatoren, ontvangen bezoekers keurig netjes en vooral hartelijk, en helpen bezoekers met vragen verder. Ook DJ Gecko-O valt het op als hij zich bij Karin Koster van 'Ontvangst' meldt om even later op te treden. "Ik vind het nu al leuk en heb het terrein nog niet eens gezien. De parkeerwachters zijn al zo lief, leuk en aardig. Dat ben ik helemaal niet gewend waar ik vooral in de Randstad optreed."

Foto: Joris Raaijman
Foto: Joris Raaijman
Foto: Joris Raaijman
Foto: Joris Raaijman
Foto: Joris Raaijman