Veur Mekare. Foto: Henri Walterbos
Veur Mekare. Foto: Henri Walterbos Foto:

Veur Mekare: jongste ontwerper ooit

LICHTENVOORDE - Deelnemen aan het bloemencorso is voor Groep Veur Mekare meer dan alleen maar het bouwen van een corsowagen met vrienden, familie, buurt of bekenden. De corsogroep betrekt er ook graag mensen bij aan de zijlijn van de maatschappij. Voorzitter Marcel Holweg hierover. "De samenstelling van de groep is heel breed. De naam 'Veur Mekare' is gekozen omdat we in 2011 met elkaar en voor elkaar corsowagens wilden gaan bouwen. Hoe je er uitziet of wat voor handicap je hebt, dat maakt niet uit. Iedereen is hier welkom. Wij maken geen onderscheid in mensen. In het eerste jaar begonnen we met helemaal niks. Geen geld, geen locatie, geen gereedschap en ook geen mensen. We hebben veel media aandacht gevraagd en 'dat hef ne bult volk op eleverd'. We hebben ook aan De Lichtenvoorde gevraagd of zij cliënten hadden die ons wilden helpen. Dat was een schot in de roos. Inmiddels zijn er vier groepen meer die mensen met een beperking inzetten."

Door Henri Walterbos

Bij mensen met een beperking bleef het niet. "Sinds afgelopen jaar zijn er ook vier mensen met een vluchtelingenstatus bij ons aangesloten, ontstaan in samenwerking met De Lichtenvoorde en het Graafschap College die de mensen een status taalcursus gaven. Voor die mensen is het een mooi stukje inburgering en goed voor het leren van de Nederlandse taal. Leuk was het dat afgelopen jaar de burgemeester er was en Engels met die mensen begon te praten. Ik zei 'hoo, gewoon Nederlands praten met die jongens," lacht Holweg.

In het verlengde van het betrekken van mensen met een beperking en statushouders bij de corsowagen, krijgt dit jaar de jongste ontwerper van een corsowagen ooit, de mogelijkheid zijn ontwerp om te toveren tot een corsowagen. Luuk Smees (15) ontwierp al meerdere keren de kleine wagen van de groep maar kreeg dit jaar het volste vertrouwen van de gehele groep om het ontwerp voor de grote wagen te maken.
Een kleinere wagen dan afgelopen jaar. "De bloemen komen er allemaal wel op in het plakweekend, maar het bouwen vooraf is een hele grote klus geweest afgelopen jaar, vandaar dit jaar iets kleiner," aldus de voorzitter, die trots Luuk Smees voorstelt als de grote man van de corsowagen dit jaar. "Een groot talent," aldus Holweg.

"De kleine wagen heb ik al zes jaar ontworpen. Dit jaar heb ik zowel de kleine als de grote wagen ontworpen. Van de vorige ontwerper Arno Elferink heb ik best wel veel afgekeken en geleerd. Ik dacht vaak 'dat wil ik later ook", aldus Luuk Smees. "Het was zijn droom, dus hebben we hem de kans gegeven. Ik hoop dat meer groepen jonge ontwerpers de kans willen geven een ontwerp te maken," vult Holweg aan.

Luuk had zoveel inspiratie dat hij met drie ontwerpen op de proppen kwam. De keuze viel op 'Lama glama'. "Het kwam zo in een keer. Ik heb ooit een keer iets met lama's gezien en van daaruit verder gaan kijken, wat ze doen, waar ze vandaan komen. Dan zie je dat ze uit Zuid-Amerika komen, dat ze daar speciale kleding dragen en lama's ook tijdens bepaalde gebruiken kleurrijk uit worden gedost."

Het smaakt Luuk duidelijk naar meer. "Ik heb dit jaar alweer zoveel geleerd van andere ontwerpers dat ik voor volgend jaar al weer veel meer ideeën heb."

De jongste garde van Veur Mekare. Foto: Henri Walterbos