Diederik Eggenkamp warmt zaterdagmiddag samen met Mart Hillen het JazzVesteval op. Foto: PR
Diederik Eggenkamp warmt zaterdagmiddag samen met Mart Hillen het JazzVesteval op. Foto: PR

Grols-Lichtenvoords talent warmt JazzVesteval op

Mart Hillen en Diederik Eggenkamp op podium

Door Henri Walterbos

GROENLO - Er was de organisatie veel aan gelegen de dertigste editie van het Grols Jazz Vesteval een speciaal tintje te geven. "Het is toch een jubileum. Daar hoort een speciaal tintje bij, zonder groot uit te hoeven pakken. We hadden er zelf al diverse ideeën over, tot zo ineens enkele zaken in elkaar vielen," vertelt Huub Hofstede, een van de programmeurs van het JazzVesteval.

Twee totaal verschillende gitaristen

"Ik kwam met Bas Wallerbosch, met zijn Albert Heijn supermarkt een van de sponsoren van het JazzVesteval, aan de praat over het JazzVesteval toen hij met een idee kwam dat ons als organisatie direct aansprak. Een opwarmertje voor het JazzVesteval, met enkele goede muzikanten, nabij de parkeerplaats bij de Albert Heijn in de Beltrumsestraat. We zijn toen aan de slag gegaan en wilden hier zelf graag lokaal of regionaal talent voor programmeren en dat is gelukt, met gitaristen Diederik Eggenkamp uit Groenlo en Mart Hillen uit Lichtenvoorde. Beiden totaal verschillend, maar dat is juist het leuke er van." Afwisselend van elkaar zullen beide talenten tussen 14.00 uur en 17.00 uur het publiek vermaken en opwarmen voor het avondprogramma, met hun virtuoze kunststukjes. "Een mooi initiatief van Bas, dat we misschien volgend jaar wel uit willen gaan breiden," kijkt Hofstede al voorzichtig vooruit.
Mart Hillen (20) is een zeer veelzijdig gitarist. Op achtjarige leeftijd raakte hij zijn gitaar voor het eerst aan. Middels YouTube ontdekte hij de zogenaamde Fingerstyle. Hij verdiepte er zich in en ging zelf aan de slag om het zich eigen te maken. De jonge Lichtenvoordenaar wordt al regelmatig in één adem genoemd met zijn grote voorbeeld en wereldster Tommy Emmanuel. In 2016 werd Mart als winnaar uitgeroepen van het regionale open podium Rabo On Stage en van de Fingerstyle Academy Awards in Amsterdam, een wedstrijd speciaal voor Fingerpickers. Als hoofdprijs mocht hij samen met zijn 'held' samenspelen. Van het een kwam het ander. Zo was Mart al meerdere keren te gast bij 3FM's Giel Beelen. Diederik Eggenkamp is gitarist en componist met internationale speelervaring in allerhande stijlen. Hij studeerde aan de conservatoria van Enschede en Amsterdam en is nu woonachtig in de hoofdstad. Diederik komt regelmatig als freelance gitarist of drummer in actie, of schrijft arrangementen. Onder recente projecten vallen optredens op het grachtenfestival Amsterdam en met het Nederlands Jeugd Orkest als gastspeler, voor muziek van Louis Andriessen en Kurt Weill.

Toegangsbuttons
Het Jazz-Vesteval wordt om 21.30 uur in restaurant Wissink geopend door wereldtop van eigen bodem; Beets & Beets ft Judith Nijland. De prijs per button bedraagt € 12,50, in de voorverkoop, tot zaterdagmiddag 2 september, 17.00 uur. Voorverkoopadressen zijn Bruna Beltrumsestraat en het VVV-kantoor in de Kevelderstraat. Gedurende het Jazz-Vesteval zijn buttons verkrijgbaar bij het Jazzkraampje op de Markt en bij Bar de Lange Gang. Dan kosten de buttons 15 euro.


www.jazzvesteval.nl