Jelmer Lubbers, ontwerper van hindernissen voor de survival. Foto: Susanne ten Have
Jelmer Lubbers, ontwerper van hindernissen voor de survival. Foto: Susanne ten Have Foto:

'De hindernissen mogen wel wat moeilijker'

BELTRUM - De 11-jarige survivalatleet Jelmer Lubbers vindt dat de jeugdrun in Beltrum wat uitdagender mag zijn. Met pen en papier ging hij aan de slag. Zijn hindernissen zullen zondag tijdens de 28ste editie van de survivalrun in Beltrum menig survivalloper tergen.

Door Susanne ten Have

Elk jaar weer zorgt Stichting Survival Beltrum (SSB) voor een speciaal jeugdparcours. Geen veertien of 23 kilometer maar over een afstand van zeven kilometer. Met daarin hindernissen die ook voor de jongste deelnemers 'te doen' zijn. Toch was Jelmer Lubbers, jeugdlid van SSB, niet tevreden. Het kan volgens hem wel wat uitdagender. "In Beltrum is het veel lopen, met een keer een swing-over of een netje. Het is wel leuk, maar de hindernissen mogen wel wat moeilijker zijn", legt Jelmer uit.

De 11-jarige Jelmer loopt survivalwedstrijden in de wedstrijdcategorie JSC-C en traint sinds zijn achtste bij de jeugdafdeling van de Beltrumse stichting. Zijn vader Arnold, broer Lucas, zus Marlin en jonger broertje Remon zijn allemaal besmet met het survivalvirus. Jelmer loopt wedstrijdruns door het hele land. Dit inspireerde de jonge Eibergenaar om zelf hindernissen te ontwerpen. "Laatst ben ik in Doorn geweest voor een survivalrunwedstrijd. Daar hadden ze van die schotten van twee tot drie meter hoog. Ik ben niet zo groot, ik kon er niet eens bij, maar dat vind ik ook geen hindernis. Touwen, netten en balken maken het een hindernis. Toch zag ik daar ook mooie hindernissen die ze niet in Beltrum hebben. Die gebruik ik samen met mijn eigen creativiteit", vertelt Jelmer.

Thuis aan de keukentafel tekende Jelmer zijn hindernissen uit. Zeven daarvan zijn door de technische commissie van Stichting Survival Beltrum opgenomen in het jeugdparcours. Niet al zijn ontwerpen waren geschikt voor de jeugdlopers, vertelt zijn moeder Kim Lubbers met een lach. "Ze zijn zelfs zo zwaar dat ze voor de Lange Afstandslopers geschikt zijn." Jelmer vult zijn moeder aan: "Als het goed is dan is een hindernis van mij opgenomen in het parcours van de lange afstand, de zwaarste wedstijdklasse."

Trots is Jelmer op nummer 42j. Een net met een balk, waar de atleetjes overheen moeten klimmen. Vervolgens de bahiatouwen in en als laatste deel een apenhang met daarin een dikke balk. Is dat niet te zwaar voor de deelnemers? "Voor de kinderen van 8 tot en met tien jaar is deze hindernis iets aangepast", grijnst Jelmer. Op tweede kerstdag tijdens het voorlopen van de survivalrun mocht Jelmer voor het eerst de door hemzelf ontworpen hindernissen uittesten. "Ja dat ging best goed, alleen de triangels waren glad."