Foto: Noël Versteegen-Ebbers
Foto: Noël Versteegen-Ebbers Foto: Noël Versteegen-Ebbers

Knunnekes trots op Grols
muzikaal cultuur- en erfgoed

GROENLO-Carnavalsvereniging De Knunnekes is net zo trots op Groenlo als haar inwoners zelf. De liefde voor het Vestingstadje, haar inwoners, gebruiken en tradities, komen veelvuldig voorbij in verhalen, gedichten, maar ook liederen.

Eigen schlager
Tijdens het Tröntjesfestival, het opgepimpte Schlagerfestival, dit jaar wederom zes lofzangen op het vestingstadje. "Grolle kan op zeer veel manieren bezongen worden," vertelt Patrick Pos, samen met Tim Ebbers en Henri Walterbos, organisatoren van het Tröntjesfestival, eveneens cultuurbewakers van één van deze lange tradities van de Grolse carnavalsclub, waarin men zich onderscheidt. "We hebben hier zoveel moois. In alle liedjes ooit geschreven over Grolle zit een verhaal van herkenning voor de Grollenaar. Een stukje trots. Of het nu een ballad betreft als 'Heimwee noar Grolle', of een onvervalste schlager als 'Veugeltjes op de Halve Moane.' Buiten Grolle noemen ze dat chauvinisme, maar gewoon alles klopt aan die liederen. Dat gevoel kun je ook alleen maar als Grollenaar hebben."

Verrijking
De inzendingen van dit jaar zijn zeer divers te noemen. "Wij houden zeker wel van de traditionele schlager, zoals het nummer 'Onze moo' dat dit jaar met een tweede plek enorm goed scoorde, maar je kunt ook gewoon andere mooie liederen over Grolle schrijven op rock'nroll, op pop, op een ballad," vind ook Tim Ebbers. "Dat is dit jaar gebeurd. Voor sommigen wennen. Dat hadden we al zo ingeschat, maar toch bovenal enorm veel positieve reacties," zo werd door alle drie gehoord. "Iedereen die deelneemt moet gewoon zelf weten in welke vorm men hij of zij het wil gieten. We geven de componisten enkel meer vrijheid. Deze wens leefde al langer bij eerdere inzenders. Zo ook bij ons," verklaart Walterbos de aangepaste procedure.
Het resultaat is te horen op de cd 'Tut zelfs bi-j Petrus an de deur'…Grolse Tröntjes 2017….en meer Grols Gold!,' die op de eerste buutavond, aanstaande donderdag, gepresenteerd en aangeboden zal worden aan Prins Harrie en Adjudant René. Het winnende nummer 'Tut zelfs bi-j Petrus an de deur,' zal op de zes buutavonden door Tim Ebbers en Noël Versteegen-Ebbers 'live' ten gehore worden gebracht, begeleid door het Buutorkest. Op de cd als extra het Knunnekes-clublied en 10 schlagers die afgelopen jaren meededen aan het Schlagerfestival. "Erg leuk om nummers te horen waar velen al lang het bestaan niet meer van weten. Zitten prachtige nummers tussen die nooit wonnen en op deze manier niet in de vergetelheid raken," aldus Pos.
Zowel deelnemers als organisatoren zijn zeer tevreden over het eindresultaat. "Christof Elsinghorst heeft fantastisch werk verricht met het opnemen, mixen, het opnieuw opnemen van zang en de eigen ideeën die hij er in verwerkte. Een enorme klus," blaast Tim Ebbers de loftrompet over de muzikale duizendpoot, of 'muziektovenaar,' zoals deelnemer Diggy Grooten hem noemt na het aanhoren van een verbluffend mooie versie van zijn inzending 'Hier in Grolle,' winnaar van de Tom Smits Muzieknoot. De nummers zijn gratis te downloaden via knunnekes.nl, maar ook op cd verkrijgbaar, mede mogelijk gemaakt door Stichting KAPSTOK, dat al haar 275 leden een cd aanbiedt. De cd is een fraai hebbedingetje, met een prachtige hoes, ontworpen door Noël Versteegen-Ebbers, en mogelijk gemaakt door Maarse Drukwerk, die de inlays belangeloos verzorgde, maar ook door Café Kras, Grolsch Brouwhuys de Lange Gang, City-Lido, EdPrint, IetsAnders.com, The Borck en Yellow Moon. De cd is op de buutavond verkrijgbaar voor een City-Lido-muntje, of 2,00 euro. De cd kan ook aangevraagd worden via een appje of sms naar Henri Walterbos, 06-20838861. Eind van de week zullen bovendien de door Paul van Druten opgenomen clipjes van de nummers online gaan.